În cursul zilei de ieri, un nou comandat al grupării Wagner a fost numit de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Numai că, veteranii grupării, care încă își plâng fostul lider, spun că acesta ‘Este un trădător’. Citește mai departe și află ce s-a întâmplat după ultima întâlnire publică a lui Vladimir Putin.
Pe 15 septembrie, la aproape o lună de la moartea lui Evgheni Progojin în accidentul aviatic de lângă Moscova, guvernul britanic anunța faptul că Grupul Wagner ”a fost interzisă ca organizație teroristă astăzi (15 septembrie), după ce miercuri (6 septembrie) a fost prezentat în Parlament un ordin în acest sens.”
”Acest ordin intră în vigoare cu efect imediat și va face ca apartenența la Grupul Wagner sau susținerea activă a grupului în Regatul Unit să devină o infracțiune penală, cu o potențială pedeapsă cu închisoarea de 14 ani, care poate fi aplicată alături sau în locul unei amenzi. Grupul Wagner a fost adăugat acum pe lista organizațiilor interzise în Regatul Unit, alături de alte 78 de organizații.”, se arată în comunicatul emis de guvernl britanic.
Decizia este una surprinzătoare, spun unii analiști, mai ales având în vedere că în iunie, defunctul lider Evgheni Prigojin fusese la un pas de a da lovitura împotriva Kremlinului, devenind astfel un potențial aliat al Occidentului.
Citește și: Putin, prima reacţie după moartea lui Evgheni Prigojin. A spus-o fără ocolişuri
Informațiile din presă spun că joi și vineri, Vladimir Putin s-ar fi întâlnit cu noul comandat al mercernarilor Wagner, impunându-i acestuia să preia conducerea și să treacă sub controlul strict al Ministerului Apărării din Rusia.
Mulți veterani ai forței de mercenari Wagner îl consideră probabil pe fostul comandant Andrei Troșev, cu care Vladimir Putin s-a întâlnit joi, drept un trădător, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul britnanic a mai spus că întâlnirea a sugerat că Moscova are planuri de a folosi forța de mercenari, inclusiv în Africa, dar cu o mai mare supraveghere din partea Kremlinului.
Vineri, autoritățile ruse au publicat imagini cu președintele rus întâlnindu-se cu Troșev, fostul șef de stat major al Grupului Wagner, și însărcinându-l să supravegheze și să înființeze noi ”unități voluntare de luptă”, a precizat ministerul. Ministrul adjunct al apărării, Yunus-Bek Evkurov, a participat, de asemenea, la întâlnire.
Oficialii britnaici au mai precizat în actualizarea informațiilor că în jurul perioadei de scurtă durată a insurecției Wagner din iunie, Troșev a preluat un rol în cadrul forțelor de securitate oficiale ale Rusiei și a fost probabil implicat în încurajarea altor membri ai personalului Wagner să semneze contracte cu Rusia, contribuind astfel la rebeliune.
Află și: Răsturnare de situație în Rusia. Putin a semnat, oamenii au primit vestea proastă
Aprobarea prezidențială a lui Troșev și Evkurov indică faptul că Rusia continuă să utilizeze unități de voluntari și companii militare private și să planifice pentru viitorul Wagner.
Aceasta este pregătită să se bazeze pe experiența veteranilor care își pot demonstra loialitatea față de stat și implicarea continuă în sudul global, dar probabil cu o supraveghere mai mare din partea Kremlinului.