Potrivit unor studii realizate de americani, cel mai mare factor de răspândire al noului coronavirus îl reprezintă întâlnirile cu persoanele apropiate și petrecerile private. În umă cu două săptămâni, autoritățile din România au interzis evenimentele private desfășurate în restaurante și locuri publice. Pentru a înțelege mai bine fenomenul, un medic specialist de la Spitalul Militar explică de ce are loc acest fenomen atât de periculos.
Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a explicat într-o intervenție la Digi24 de ce riscul de infectare este mai ridicat între prieteni. Deși multă lume poate bănui din propria experiență ce presupune această expunere, specialistul a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul real ce ne pândește de aproape.
Potrivit medicului, petrecerile sunt de departe cel mai puternic factor de infectare, dat fiind faptul că nu există nici măcar un control minim asupra evitării transmiterii virusului. De multe ori avem impresia că un prieten apropiat nu ne-ar face rău, motiv pentru care, inconștient, mergem pe încredere, eliminând orice măsură de prevenție.
„Este cu siguranță unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control.
Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că cu această ocazie există acest risc de răspânire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”,a afirmat medicul, pentru Digi24.
Medicul Valeriu Gheorghiță susține că acest fenomen este aproape imposibil de controlat de autorități, fiecare dintre noi, fiind nevoie să-și asume riscul de a se îmbolnăvi sau de a se proteja. Din păcate, pe lângă infectarea noastră, o altă problemă și mai mare este transmiterea mai departe, atingând categoria de persoane cu risc crescut.
„Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere.
Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție”, a mai spus Gheorghiță.
Specialistul a mai atras atenția asupra efectelor pe care le vom plăti toți, indiferent de momentul în care se va întâmpla acest lucru. Nerespectarea regulilor aduce satisfacție pe moment, dar multe neplăceri ulterior.
„E clar că vorbim de o perioadă de sacrificii pentru toată lumea, dar dacă unii aleg să eludeze aceste reguli și să creadă că păcălesc măsurile de prevenție, se înșală, pentru că, inevitabil, această creștere a numărului de de cazuri se întoarce ca un bumerang și se răsfrânge și asupra lor. Nu putem trăi izolați, trăim într-o societate care funcționează pe baza unor reguli”, a adăugat medicul, potrivit Digi24.