Mai multe articole din plastic vor fi interzise la nivelul Uniunii Europene și toate statele membre trebuie să implementeze această Directivă. Asta înseamnă că și din România vor dispărea multe obiecte care conțin plastic.
Consiliul Uniunii Europene a votat măsurile propuse de Comisia Europeană, un pachet complet care va duce la eliminarea multor articole de plastic. Farfuriile, tacâmurile, paiele și alte obiecte din plastic vor fi interzise în toate statele membre.
Odată cu votul CE, Directiva Europeană se consideră adoptată. Va fi publicată în Jurnalul Oficial al CE, iar toate statele membre UE trebuie să o transpună până în 2021.
Propunerile de interzicere a mai multor obiecte din plastic au venit de la Comisia Europeană. Au fost considerate măsuri ambițioase, dar, totuși, ele s-au bucurat de susținere în interiorul Consiliului European.
CE vrea să reducă deșeurile marile provenite de la cele mai folosite obiecte din plastic. Multe dintre ele sunt aruncat pe plajele europene și includ tacâmuri, farfurii din plastic, pahare sau paie.
„Societatea europeană conştientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putinţă pentru a pune capăt poluării oceanelor şi mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetăţenilor săi. Am întreprins acţiuni ambiţioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosinţă. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetăţenilor şi mediul, promovând în acelaşi timp un model mai durabil de producţie şi de consum. Putem fi cu toţii mândri că Europa stabileşte standarde noi şi ambiţioase, deschizând calea pentru restul lumii”
Frans Timmermans, primvicepreședintele CE
În pachetul Comisiei Europene sunt incluse mai multe măsuri care au rolul de a reduce cantitatea de plastic. Noile norme vor introduce: