Este oficial: aceste articole de plastic vor fi interzise, conform unei directive UE

Este oficial: aceste articole de plastic vor fi interzise, conform unei directive UE

Mai multe articole din plastic vor fi interzise la nivelul Uniunii Europene și toate statele membre trebuie să implementeze această Directivă. Asta înseamnă că și din România vor dispărea multe obiecte care conțin plastic.

Consiliul Uniunii Europene a votat măsurile propuse de Comisia Europeană, un pachet complet care va duce la eliminarea multor articole de plastic. Farfuriile, tacâmurile, paiele și alte obiecte din plastic vor fi interzise în toate statele membre.

Odată cu votul CE, Directiva Europeană se consideră adoptată. Va fi publicată în Jurnalul Oficial al CE, iar toate statele membre UE trebuie să o transpună până în 2021.

De ce vrea UE să interzică obiectele din plastic în toate țările membre

Propunerile de interzicere a mai multor obiecte din plastic au venit de la Comisia Europeană. Au fost considerate măsuri ambițioase, dar, totuși, ele s-au bucurat de susținere în interiorul Consiliului European.

CE vrea să reducă deșeurile marile provenite de la cele mai folosite obiecte din plastic. Multe dintre ele sunt aruncat pe plajele europene și includ tacâmuri, farfurii din plastic, pahare sau paie.

„Societatea europeană conştientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putinţă pentru a pune capăt poluării oceanelor şi mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetăţenilor săi. Am întreprins acţiuni ambiţioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosinţă. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetăţenilor şi mediul, promovând în acelaşi timp un model mai durabil de producţie şi de consum. Putem fi cu toţii mândri că Europa stabileşte standarde noi şi ambiţioase, deschizând calea pentru restul lumii”
Frans Timmermans, primvicepreședintele CE

Pachetul Comisiei Europene prevede și alte măsuri anti-poluare

În pachetul Comisiei Europene sunt incluse mai multe măsuri care au rolul de a reduce cantitatea de plastic. Noile norme vor introduce:

  • o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
  • măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse;
  •  scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deşeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit;
  • un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) şi introducerea unor cerinţe de proiectare pentru ataşarea capacelor la sticle, precum şi obiectivul de a include în proporţie de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 şi de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.