Este interzis să ai aceste plante în casa ta. Sunt periculoase, îngreunează respirația

de: Ștefan R. Apostol
20 04. 2023

Pentru orice locuință, dar mai ales pentru apartamentele urbane lipsite de spații exterioare, o verdeață interioară vie face deseori diferența între un loc primitor și unul ostil. Dar, deși ne plac, unele plante ne pot face rău. Așa că, este interzis să ai aceste plante în casa ta. Află despre ce plante este vorba.

Nu toate plantele sunt bune pentru casă

Când vine vorba de plantele de apartament, deși sunt frumoase. Deși plantele de apartament sunt un răsfăț pentru ochi, și pot fi și un răsfăț pentru corp, multe dintr eele nu au ce căuta în casă.

Din cauza spațiului închis, aerul din interior este mai poluat decât cel din exterior. Plantele de interior pot ajuta la purificarea aerului din casă, eliminând poluanții dăunători și substanțele chimice volatile din aer care pot agrava alergiile și chiar vă pot îmbolnăvi.

Plantele de interior comune, cum ar fi iedera engleză, aloe vera și plantele de șarpe, sunt excelente pentru a elimina poluanții din aerul din interior.

Sunt periculoase și îngreunează respirația

Dar aveți grijă! Aceleași plante vă pot îmbolnăvi pe voi, pe copiii și animalele de companie sau chiar vă pot ucide, dacă sunt ingerate.

Multe plante de interior sunt otrăvitoare, iar copiii și animalele de companie, ambele predispuse să pună lucruri în gură, sunt deosebit de expuse riscului. Specialiștii spun clar că este interzis să ai aceste plante în casa ta, multe dintre ele sunt periculoase și îngreunează respirația.

Vezi și: Plantele de interior care nu sunt periculoase pentru pisica ta. Ce poți avea în casă

Este interzis să ai aceste plante în casa ta!

Am încercat să aflăm care sunt aceste plante, și am ajuns la un număr de cel puțin 10 plante care, deși sunt spectaculoase, pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății noastre.

Așadar, este interzis să ai aceste plante în casa ta. Iată care sunt aceste 10 plante de apartament de care trebuie să vă feriți:

1. Planta șarpelui, aducătoare sau nu de noroc?

Planta șarpe este una dintre cele mai populare plante de interior, deoarece crește înaltă, se dezvoltă în aproape orice condiții, nu necesită un deget verde pentru a fi menținută în viață și este un excelent purificator de aer de interior. Plantele șarpe sunt deosebit de bune la reducerea formaldehidei, eliberată în aer de obiecte de uz casnic, cum ar fi plăcile aglomerate și materialele plastice.

Spre deosebire de majoritatea plantelor, ele absorb, de asemenea, dioxidul de carbon și eliberează oxigen noaptea și nu în timpul zilei, ceea ce le face un bun companion în dormitor pentru un pic de oxigen proaspăt în timpul somnului.

Denumită și limba soacrei, planta șarpelui este considerată în mod tradițional o plantă aducătoare de noroc. Dar s-ar putea să nu fie atât de norocoasă dacă este mâncată de animalul dumneavoastră de companie, provocând salivație excesivă, vărsături, diaree și dureri la câini, pisici și iepuri.

2. Aloe Vera, generază probleme animalelor de companie

Planta de aloe vera este o plantă de apartament populară care este eficientă în curățarea aerului din interior de formaldehidă, precum și de benzen, ambele fiind eliberate în aer de detergenții de uz casnic, precum și de anumite materiale plastice.

Sucul suculent de la aloe a fost folosit de secole pentru a ajuta la vindecarea arsurilor și a rănilor, iar sucul este, de asemenea, un excelent ajutor digestiv.

În timp ce gelul interior este partea bună, pielea exterioară a aloei este ușor toxică și extrem de iritantă pentru piele, precum și pentru sistemul intestinal. Nu vă va omorî animalul de companie, dar probabil că îi va face destul de greață.

Vezi și: Secretele pentru ca plantele de interior să reziste mai mult. Greșelile banale pe care le fac mulți oameni

3. Narcisa, e frumoasă dar periculoasă

Îndrăgita narcisă galbenă este o plantă îndrăgită, mai ales că înflorește primăvara, semnalând sfârșitul lunilor lungi de iarnă. Totuși, aparențele sunt înșelătoare, deoarece se întâmplă să fie și foarte toxice.

Ingerarea narciselor poate provoca probleme stomacale grave, inclusiv dureri, vărsături și diaree. Mai rău, pot provoca o creștere a tensiunii arteriale, bătăi neregulate ale inimii, tremurături și, uneori, chiar moartea.

4. Crinul, una din cele mai periculoase plante în casa ta

Crinul, unele dintre cele mai frumoase flori din lume, este și una dintre cele mai periculoase. Deși nu toți crinii sunt toxici, mulți sunt, inclusiv crinul de Paște, crinul tigru, crinul de zi, crinul calla și crinul asiatic.

Crinul calla este deosebit de periculos pentru copii, provocând tulburări de stomac, vărsături, iritații ale pielii, vedere încețoșată și dureri de cap.

Pisicile sunt deosebit de sensibile la toxicitatea crinului. Simptomele includ letargie, vărsături și pierderea poftei de mâncare. Insuficiența renală și hepatică sunt, de asemenea, posibile, iar moartea este probabilă în lipsa unui tratament imediat.

5. Crinul păcii, poate provoca alergii

În ciuda numelui său, crinul păcii nu este de fapt un membru al familiei crinului. Crinul păcii este ușor de îngrijit, supraviețuiește în lumină slabă și este extraordinar în eliminarea din aer a trei dintre cei mai comuni poluanți de interior, formaldehida, benzenul și tricloretilena.

Din nefericire, aceștia sunt, de asemenea, foarte toxici și pot provoca, la om, arsuri și umflături ale buzelor, gurii și limbii, greață, vărsături, diaree și dificultăți de înghițire. La fel și în cazul animalelor de companie, la care se adaugă deshidratarea și posibilitatea de insuficiență renală care duce la deces.

Vezi și: Temperatura la care trebuie să bagi plantele în interiorul casei tale. Nu ai voie să întârzii

6. Scoate Philodendron din lista de plante în casa ta

Filodendronii sunt foarte buni la eliminarea formaldehidei din aer și sunt plante viguroase și ușor de îngrijit. Din păcate, sunt și otrăvitoare. Ele conțin cristale de oxalat de calciu, care sunt toxice pentru oameni și animale.

În timp ce în cele mai multe cazuri sunt doar ușor periculoși pentru oameni, provocând iritații ale pielii, precum și umflături ale gurii și intestinelor, filodendronii sunt extrem de periculoși pentru animalele de companie, ingestia lor provocând spasme, convulsii, dureri și umflături.

7. Dieffenbachia, este toxică 

Dieffenbachia, numită și trestia proastă, este o rudă apropiată a filodendronului și, ca și verișoara sa, conține cristale de oxalat de calciu. Deoarece este o plantă mare, este mai probabil să fie legată de podea, ceea ce o face mai accesibilă copiilor și animalelor de companie.

Deși este considerată doar ușor toxică pentru oameni și animale, ingestia poate provoca dureri de gură, salivare excesivă și arsuri, umflături și amorțeală la nivelul gâtului.

8. Pothos nu ar trebui să fie pe lista de plante în casa ta

Un alt consumator de formaldehidă, pothos este o plantă de interior populară și ușor de îngrijit. Cu toate acestea, pothos este cunoscut și sub numele de iedera diavolului, și pe bună dreptate.

La oameni, ingestia de pothos este considerată doar ușor nocivă, dar poate provoca arsuri în gură, iritații ale pielii, vărsături, diaree și umflarea buzelor, limbii și gâtului. În cazul animalelor de companie, este chiar mai rău, provocând simptome similare, dar ducând la insuficiență renală și posibila moarte.

9. Oleandru intră în categoria de plante interzise

Oleandrul este o plantă cu flori minunată și delicată pe care ar trebui să te gândești mai bine să o ai în preajmă. Ingerarea unei singure frunze sau a nectarului de la o floare poate provoca bătăi neregulate ale inimii, amețeli și tremurături la om.

Au fost raportate decese în urma consumului de oleandru, iar copiii sunt deosebit de vulnerabili. Simptomele animalelor de companie includ aritmie, vărsături și extremități reci.

10. Caladium, nu sunt cele mai bune plante în casa ta

Caladium este o plantă din America de Sud, numită și urechea elefantului sau aripa îngerului. Deși este ușor de îngrijit și populară, toate părțile caladiumului sunt otrăvitoare pentru oameni și animale de companie.

Consumul oricărei părți a plantei poate provoca arsuri de-a lungul tractului digestiv, umflături, întreruperea respirației, a vorbirii și a înghițirii și închiderea gâtului. Se poate ajunge la deces.

La animalele de companie, simptomele includ greață, vărsături, dificultăți de respirație, dificultăți de mers, tremurături ale capului și salivare excesivă.

Vezi și: Plantele nocive pe care mulți români le au în casă. Scapă imediat de ele, ce riscuri există

Concluzie

Este posibil să vă bucurați de beneficiile multora dintre aceste plante fără riscuri, atâta timp cât se iau măsuri de precauție.

Asigurați-vă că plantele nu sunt la îndemâna copiilor și a animalelor de companie, luați în considerare posibilitatea de a le pune în colivii pentru păsări dacă aveți o pisică căreia îi place să se cațere.

Măturați în mod regulat frunzele care pot cădea de pe plante. Vorbiți cu copiii despre pericolele inerente și etichetați clar ghivecele cu plante otrăvitoare, și nu uitați să purtați mănuși sau spălați-vă pe mâini ori de câte ori manipulați aceste plante.