19 apr. 2023 | 09:47

Planta toxică pe care mulţi români o au în casă. Are multe flori colorate, e frumoasă, dar periculoasă

Diverse
Planta toxică pe care mulţi români o au în casă. Are multe flori colorate, e frumoasă, dar periculoasă
Planta toxică pe care mulţi români o au în casă. Are flori superbe, însă puțini știu la ce pericol se expun.

Planta toxică pe care mulţi români o au în casă. Are numeroase flori colorate, pur și simplu superbe. În ciuda frumuseții sale, este foarte periculoasă și pentru animalele de companie, și pentru copii. Iată ce trebuie să știi despre ea!

De ce sunt florile toxice, de fapt

Și tu ești iubitor de flori? Este important să reții că nu toate plantele sunt toxice, iar nivelurile de toxicitate pot să varieze foarte mult între diferite specii chiar ale aceleiași plante. Prezența compușilor toxici în plante este o trăsătură complexă care a evoluat de-a lungul a milioane de ani ca mijloc de supraviețuire și adaptare la mediul lor.

Este întotdeauna important să fii prudent și să soliciți sfatul experților când vrei să pui plante în locuința ta, mai ales când nu ești sigur de nivelul de toxicitate pe care îl prezintă. Așa cum am spus deja, toxicitatea plantelor poate reprezenta inclusiv un mecanism de apărare împotriva ierbivorelor, agenților patogeni sau a plantelor concurente.

Compușii toxici din plante pot servi ca un factor de descurajare pentru ierbivore, cum ar fi insectele, animalele și alte organisme, care ar putea încerca să se hrănească cu ele. Aceste toxine pot provoca disconfort, îmbolnăvire sau chiar moarte ierbivorelor. Unele sunt periculoase inclusiv pentru copii.

Se poate ca anumiți compuși toxici să fie eliberați ca produs secundar al proceselor lor metabolice normale. Acești compuși se pot acumula în anumite țesuturi sau organe ale plantei și pot fi toxici pentru alte organisme care vin în contact cu ei, mai ales pentru oameni, potrivit specialiștilor.

Planta toxică pe care mulţi români o au în casă

Există o plantă care este mult iubită de gospodine. Multe obișnuiesc să o țină în locuință pentru că schimbă tot aerul încăperilor, fiind foarte frumoasă și având numeroase flori colorate. Cu toate că din punct de vedere estetic este specială, specialiștii nu recomandă mamelor să o țină în casă pentru că este foarte toxică.

Este vorba despre oleandru. Toate părțile plantei, inclusiv frunzele, florile, tulpinile și rădăcinile, conțin compuși toxici numiți glicozide cardiace, care pot provoca efecte grave asupra sănătății dacă sunt ingerate sau chiar dacă seva intră în contact cu pielea sau cu ochii.

Toxicitatea oleandrului poate afecta oamenii și animalele de companie și poate provoca simptome care variază de la ușoare la severe, inclusiv greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, bătăi neregulate ale inimii, modificări ale tensiunii arteriale, amețeli, vedere încețoșată și, în cazuri severe, poate conduce la stop cardiac, convulsii, comă și chiar moarte.

Este important să fii precaut și să eviți ingerarea sau manipularea plantelor de oleandru, să ții copiii și animalele de companie departe de această plantă.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro