Trandafirii, bijuteriile oricărei grădini, sunt preferați pentru frumusețea lor, varietatea de culori și parfumul divin. Grădinarii care visează la trandafiri înfloritori știu prea bine că alegerea îngrășământului potrivit este esențială pentru a le îmbunătăți sănătatea și frecvența înfloririi în fiecare sezon.
Tufele de trandafiri depind de nutrienții din sol pentru flori spectaculoase și o creștere viguroasă. Totuși, aceste cerințe constante pot epuiza rapid vitalitatea solului. Reîmprospătarea pământului în fiecare an este vitală pentru a preveni ofilirea trandafirilor — nu doar în ceea ce privește aspectul, ci și sănătatea lor generală.
Aici intervine expertul în grădinărit și CEO-ul GreenPal, Bryan Clayton, care împărtășește cele mai bune sfaturi ale sale despre cum să revigorezi hortensiile folosind produse obișnuite din cămară — trucuri care „fac minuni” și pentru trandafiri. Bryan a dezvăluit și o greșeală frecventă pe care ar trebui să o eviți atunci când încerci să fertilizezi trandafirii în mod natural.
Cu un strop de umor, el a vorbit despre „relația de iubire și ură” pe care o are cu aceste flori capricioase și a concluzionat, bazându-se pe vasta sa experiență: „Cu toată frumusețea lor, pot fi tare schimbători, iar în toți anii în care m-am luptat cu pământul, am descoperit că a-i menține fericiți e parte artă, parte știință.”
„Când vine vorba să le oferi trandafirilor un impuls în plus folosind lucruri pe care deja le ai prin casă, există câteva ingrediente din bucătărie care fac minuni — dar și o capcană comună pe care ai face bine să o eviți.”
„Trandafirii s-ar putea să aibă nevoie de puțină grijă suplimentară, dar dacă faci lucrurile cum trebuie, te vor răsplăti cu unele dintre cele mai spectaculoase flori pe care le-ai văzut vreodată.”
În primul rând, cojile de banană „sunt ca aurul pentru trandafiri”, deoarece sunt bogate în potasiu, care susține sănătatea generală a plantei, ajută la formarea florilor și întărește rezistența împotriva bolilor.
Totuși, nu le arunca pur și simplu deasupra solului, relatează Express. Taie-le mărunt sau pasează-le, apoi încorporează-le în solul din jurul trandafirului sau îngroapă-le superficial.
„În felul acesta, se descompun mai repede și încep să hrănească plantele fără să atragă dăunători nedoriți”, a subliniat Brian.
Zațul de cafea este un alt „reziduu de bucătărie pe care trandafirii îl adoră”. Acesta adaugă azot în sol, îmbunătățește structura solului și încurajează dezvoltarea viermilor și a microorganismelor benefice.
Presară-l ușor în jurul trandafirilor. Doar ai grijă să nu exagerezi, deoarece „prea mult poate face solul prea acid”.
Acum, la ce trebuie să fii atent – cojile de ou. Deși sunt adesea promovate ca o sursă de calciu, și chiar pot fi, „este o greșeală să le arunci pur și simplu întregi, fără să le zdrobești mai întâi”.
Bryan a avertizat: „Bucățile întregi sau mari se descompun foarte greu, ceea ce înseamnă că trandafirii tăi nu primesc acel aport de calciu atunci când au nevoie de el.”
Asigură-te că le zdrobești sau le macini înainte de a le adăuga în sol — astfel plantele tale vor putea folosi efectiv nutrienții.