Octavian Jurma anunță data la care România va avea 70% din populație vaccinată: „Viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4”

Octavian Jurma anunță data la care România va avea 70% din populație vaccinată: „Viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4”
Persoane așteaptă să intre să se vaccinează în timpul 'Maratonului vaccinării pentru viaţă', la Centrul de vaccinare de la Biblioteca Națională din București, sâmbătă 23 octombrie 2021. Inquam Photos / George Călin

România se află într-o situație disperată, după ce criza sanitară a atins cote inimaginabile. După ce spitalele s-au umplut, iar medicii strigă disperați după ajutor, românii par că au înțeles, în sfârșit, mesajul și s-au îndreptat către locațiile în care s-a desfășurat Maratonul Vaccinării pentru Viață. Numărul impresionant de persoane implicate l-a determinat pe celebrul epidemiolog, Octavian Jurma, să îndrăznească să ofere și o dată la care procentul de români vaccinați va depăși 70%, ceea ce înseamnă ca România va atinge pragul de imunizare colectivă prin vaccinare.

„Pandemia se mișcă la o viteză mai mare decât vaccinarea”

Epidemiologul Octavian Jurma a lăudat implicarea cetățenilor din acest weekend, astfel că, în ultimele trei zile, 260.000 de oameni s-au vaccinat cu prima doză, iar alte 100.000 cu a doua sau a treia doză. După o perioadă lungă de previziuni sumbre, cunoscutul epidemiolog oferă, în sfârșit o veste care pare să fie luminița de la capătul tunelului. Din punctul său de vedere, dacă imunizarea va continua tot în acest ritm, imunizarea colectivă de 70% va fi atinsă în luna martie a anului viitor, însă procentul de 70% va reprezenta persoanele imunizate cu o singură doză.

“Creșterea ratei de vaccinare a continuat să fie știrea pozitivă a acestui week-end. Dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele 7 zile (62,400 doze 1 pe zi) atunci:

– ținta de 10 milioane persoane vaccinate cu prima doză (52% din populația rezidență) va fi atinsă la 29 decembrie 2021

– ținta de 15 milioane persoane vaccinate cu prima doză (78% din populația rezidență) va fi atinsă la 19 martie 2022

Numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15,000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75,000 de infectări noi pe zi.

Pandemia se mișcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea, însă în weekend, viteza de vaccinare a depășit viteză de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta’, și-a început acesta mesajul.

Ieșirea din valul patru, un vis realizabil

Potrivit epidemiologului, șansele ca România să se situeze într-o zonă de platou cresc considerabil, atâta vreme cât ritmul vaccinării va fi similar ultimelor zile. Acesta a confirmat că doza a treia de vaccin a avut un efect semnificativ în rândul populației din Israel, acolo unde numărul infectărilor a scăzut.

“Făcând abstracție de consecințele bolii, atât infectarea cât și vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecție.

Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni, viteză de scădere a populației neimunizate recent se va dublă. Acest fenomen va accentua viteza de ieșire din valul 4-Delta și va scurta perioada de platou care pare să se instaleze în aceste zile.

În acest context vă recomand să faceți doza booster 2 (a 3-a doză sau al 2-lea rapel), pentru că datele din Israel arată că rată de infectare scade dramatic în rândul celor cu a 3-a doză în raport cu cei vaccinați cu schemă completă în urmă cu 6 luni.

Singură necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat odată un debut promițător al campaniei de vaccinare și a luat apoi măsuri care au stimulat rată de infectare”, a concluzionat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI