La aniversarea unui an de la încoronarea Regelui Charles (6 mai), Familia Regală a anunțat ce rol important va prelua monarhul de la regretata sa mamă, Regina Elisabeta a II-a.
Tradiția patronajelor, în care un regal susține organizații de caritate, asociații militare, organisme profesionale sau organizații publice, datează din timpul domniei lui George al II-lea, în anii 1700.
„Patronajul regal evidențiază munca vitală a acestor organizații și permite ca numeroasele lor realizări și contribuții valoroase la societate să fie recunoscute și promovate pe scară largă”, a spus Familia Regală în anunțul său din 4 mai 2024.
Unele dintre patronate sunt în Marea Britanie, iar altele în Commonwealth, o asociație de 56 de țări independente, aproape toate care au fost anterior sub dominația colonială britanică. Acestea acoperă o gamă variată, de la armată la educație, arte și animale sălbatice, curse de cai, meșteșuguri de patrimoniu, Opera Națională Welsh, Jocurile din Highlandul Scoției și multe altele.
Când Charles a devenit rege în septembrie 2022, după moartea mamei sale, Palatul a analizat peste 1.000 de patronaje regale. După această analiză, Regele și Regina vor sprijini peste 800 de organizații caritabile, a specificat Familia Regală.
Regina Elisabeta a II-a era patrona a 492 de organizații caritabile când a murit, iar familia ei va păstra 376 dintre acestea, una incluzându-l pe Regele Charles ca patron al Legiunii Regale Britanice, o organizație caritabilă ce sprijină armata, pe care mama sa a susținut-o din 1952 până în 2022. Înainte de a urca pe tron, Charles, în calitate de Prinț de Wales, a susținut 441 de organizații și a păstrat sau a transmis 367 de organizații către membrii familiei.
Charles și Camilla vor continua, de asemenea, să susțină cauzele anterioare asumării actualelor titluri, cum ar fi interesul Regelui pentru ecologie, cu sponsorizări continue pentru The Wildlife Trusts, o organizație naturală, și Commonwealth Forestry Association, care promovează conservarea pădurilor lumii.
Monarhul va rămâne și președintele ONG-ului pentru apă curată WaterAid, o funcție pe care o deține din 1991. Într-o declarație, directorul executiv al WaterAid UK, Tim Wainwright, a spus că organizația de caritate este „extrem de recunoscătoare și onorată” că Charles își va continua funcția, care a „jucat” un rol extrem de semnificativ în ultimele trei decenii, în sprijinirea viziunii WaterAid, scrie Time Magazine.
„Majestatea Sa este o forță motrice pentru bine în probleme globale critice, cum ar fi schimbările climatice și sustenabilitatea”, a spus Wainwright. „Criza climatică este o criză a apei, cu secetele care usucă izvoarele și fântânile, iar furtunile și inundațiile distrug infrastructura și contaminează sursele fragile de apă. Lucrăm cu comunitățile pentru a ajuta la furnizarea de sisteme de apă și toalete rezistente la intemperii. Știm că, datorită ambiției de durată a Majestății Sale de a conecta lumea pentru a acționa, vom pune capăt crizei de apă, salubritate și igienă.”
Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, a revenit la îndatoririle publice pe 30 aprilie 2024, după ce a făcut o pauză de tratament pentru diagnosticul său de cancer.