Lăptișor de matcă, ulei de cocos sau acid hialuronic sunt variantele de răspuns ale multora atunci când vine vorba despre păstrarea tinereții. Înainte de ele, existau alte ”remedii”. O româncă a inventat elixirul tinereții, amintindu-le oamenilor că pot îmbătrâni frumos – ”Tinerețe fără bătrânețe” – și, eventual, ”viață fără de moarte”.
Unul dintre cele mai fascinante basme populare ale românilor este ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Din Egiptul Antic și până în lumea contemporană, tinerețea veșnică a fost o dorință eternă a omului. Cândva, în anii ’70, o româncă părea foarte aproape de a descoperi cel mai prețios secret al omenirii. Numele ei: Ana Aslan.
În anii regimului comunist, Ana Aslan a fost femeia care a adus mai multă valută României decât multe dintre uzinele mari ale țării. S-a născut în ianuarie 1987, la Brăila. Copilăria ei a fost aventuroasă. Rămasă de la 13 ani fără tată, ea a oscilat între a deveni pilot de avion sau medic. În timpul Primului Război Mondial, ea a îngrijit soldații în spitalele din spatele frontului.
În anii perioadei interbelice, ea a trecut prin mai multe instituții medicale din București sau Timișoara. Consacrarea sa va începe în anul 1949, când devine șefa secției de fiziologie la Institutul de Endocrinologie din București. În anul 1952, ea a preparat vitamina H3, care a devenit apoi medicamentul minune Gerovital. Tratamentul împotriva îmbătrânirii Gerovital a fost brevetat în anul 1957. Astfel, începea una dintre cele mai uimitoare povești ale medicinei românești.
A fost mereu între două zboruri de avion și a călătorit în peste 80 de țări. Peste tot a fost bine primită, fiind cunoscută ca femeia care aducea viața aproape veșnică. Multe dintre vedetele politice sau artistice ale lumii au venit în institutul ce îi poartă numele de la Otopeni, într-o manieră discretă, fără mare publicitate. Un tezaur de legende este legat de această instituție și de produsul Gerovital.
Se spune că fostul prim-ministru al Franței, Charles de Gaulle, fostul președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Iosip Broz Tito, sau actorul Gerard Kennedy s-ar fi tratat cu Gerovital. La fel ar fi făcut-o și artiști precum Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sau Kirk Douglas. Oameni politici, și mai ales soțiile lor, cu toții doreau varianta românească a tinereții fără bătrânețe. În toate aceste povești, adevărul este greu de separat de legende.