Elixirul sănătății pe care toți românii trebuie să îl ia, zilnic. E aur pentru creierul tău

Elixirul sănătății pe care toți românii trebuie să îl ia, zilnic. E aur pentru creierul tău
Elixirul sănătății pe care toți românii trebuie să îl ia, zilnic. E aur pentru creierul tău

Bogat în acizi grași Omega-3, importanți pentru a-ți menține o stare de sănătate bună, uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvente suplimente alimentare. Dacă o să strâmbați din nas când vă gândiți la gustul lui, trebuie să știți din capul locului că nu intră în discuție o asemenea reacție. Știința, în evoluția ei, a rezolvat și acest aspect.

Uleiul de pește, elixirul pe care toți românii trebuie să îl ia zilnic

Există unele substanțe importante încă din viața intrauterină și până la bătrânețe. Este vorba despre acizii grași Omega-3, care sunt extrem de importanți pentru sănătatea noastră fizică și psihică, așa că este important să îi asigurăm prin alimentație.

Ei se regăsesc în principal în pește și uleiul de pește. Consumul de carne albă este benefic organismului, doar că trebuie să fim atenți, pentru că aceasta poate să conțină uneori cantități importante de metin mercur, un metal toxic care se poate acumula în organism.

Recomandările medicilor în această privință sunt simple: să nu consumăm pește de mari dimensiuni, cum ar fi peștele rechin sau spadă, ci acei pești mici, care au o concentrație mare de Omega-3 și de vitamina D, de pildă hering, somon, păstrăv sălbatic, midii sau stridii.

Cât despre uleiul de pește, acesta este un supliment benefic organismului, începând de la femeia însărcinată, căreia îi asigură o naștere normală, până la o bună acuitate vizală. În ceea ce privește copiii, la adolescență, el previne acel comportament agresiv ori depresia, specifică, de alfel, acestei vârstei.

Efecte

  • susține funcționarea optimă a inimii;
  • întârzie îmbătrânirea creierului;
  • îmbunătățește sănătatea oaselor;
  • reduce inflamațiile;
  • ameliorează atenția la copii;
  • menține sănătatea oculară.

Cantitatea pe care trebuie să o administrezi. Nu depăși 1-2 grame pe zi 

„Uleiul de pește, pentru a avea doar efecte terapeutice, trebuie să provină din zone nepoluate, să fie pur. De multe ori, el poate să provoace o iritație gastrică, de aceea, dacă uleiul este premetabolizat cu lipază, acest lucru îi va îmbunătăți biodisponibilitatea, dar, în același timp, previne acest efect de iritație gastrică: arsuri, reflux, senzație de greață.

Uleiul de pește se administrează, în general, în doze de 1-2, maximum 3 grame pe zi. Administrarea în doze mai mari nu crește efectul benefic al acestuia, ci doar efectele adverse. Deci, îndeosebi în perioada rece, o doză de 1-2 grame pe zi de ulei pur este de ajuns”, a explicat doctorul Ruxandra Constantina, într-un interviu pentru Ziarul de Sănătate.