03 oct. 2024 | 18:21

Elevii unui liceu din Capitală au fost evacuați de urgență după ce aceștia au început să se simtă rău. Ce au descoperit pompierii

Social
Elevii unui liceu din Capitală au fost evacuați de urgență după ce aceștia au început să se simtă rău. Ce au descoperit pompierii
Incidentul ar fi fost provocat

În cursul acestei zile, autoritățile aveau să fie alertate într-un liceu din București, după ce elevii au început să se simtă rău. Ca urmare a situației, aceștia au fost evacuați, ulterior pompierii descoperind despre ce a fost vorba.

Astăzi, elevii unui liceu din Capitală au fost evacuați de urgență

Astăzi, la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din București ar fi trebuit să fie o zi de cursuri, ca oricare alta. Numai că, din păcate, situația avea să se schimbe, după ce mai mulți elevi au reclamat stări de rău.

Este vorba, din informațiile oferite, de elevii dintr-una din clasele colegiului, majoritatea semnalând dificultăți respiratorii și usturime la nivelul ochilor, evenimentul întâmplându-se în timpul orei de psihologie.

În cele din urmă a fost alertat profesorul care a informat mai departe conducerea colegiului. Conducerea unității de învățământ a decis să apeleze la autorități, dar nu înainte ca elevii să fie evacuați de urgență.

Ce au descoperit pompierii la Colegiul Național „Mihai Viteazu”, după ce elevii au fost evacuați

După apelarea la numărul de urgență 112, autoritățile au reacționat imediat, fiind trimise mai multe echipaje de pompieri și echipaje SMURD.

Ulterior s-a trecut la analizarea situației, iar din primele date se pare că ar fi fost vorba de expunerea elevilor la un spray lacrimogen.

După constatarea cauzei acestui incident, s-a trecut la aerisirea tuturor claselor pentru a nu exista posibilitatea unor alte incidente și să se descopere dacă nu există cumva și scurgeri de gaze. În cele din urmă sălile de clasă au fost aerisite și nu s-a mai resimțit prezenta substanțelor.

Incidentul ar fi fost provocat, folosindu-se spray-ul lacrimogen

Din fericire nu au existat situații care să necesite intervenția medicilor, elevii și profesorul acestora fiind considerați în afara oricărui pericol.

Incidentul a fost investigat și de către reprezentanții Poliției, iar una din concluzii este că cineva ar fi folosit un spray lacrimogen puternic, și ca urmare a existat și această situație. Din păcate, incidentul de astăzi nu este singular, existând și alte cazuri asemănătoare.

Spray-urile lacrimogene  pot prezenta pericole majore atunci când sunt folosite în spații închise. Substanțele chimice din spray-ul lacrimogen, cum ar fi clorobenzalmalononitrilul (CS) sau oleoresin capsicum (OC), irită puternic ochii, căile respiratorii și pielea, provocând lacrimare intensă, durere, tuse și dificultăți de respirație.

Spray-ul lacrimogen, periculos în spații închise

Într-un spațiu închis, aceste substanțe pot deveni mult mai concentrate, ceea ce amplifică gravitatea efectelor. Când spray-ul lacrimogen este utilizat într-un mediu cu ventilație redusă, cum ar fi într-o cameră mică sau într-un vehicul, riscurile asupra sănătății cresc semnificativ.

Expunerea la concentrații mari de substanțe iritante poate duce la asfixiere, atacuri de astm, pierderea cunoștinței și, în cazuri extreme, la deces, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente

De asemenea, în astfel de condiții, evacuarea rapidă este dificilă, iar timpul de expunere este prelungit, sporind riscurile pentru toți cei prezenți. Pentru a evita aceste pericole, spray-urile lacrimogene ar trebui utilizate exclusiv în spații deschise, cu o atenție deosebită la siguranța celor din jur.

Este esențial ca oamenii să fie conștienți de riscurile asociate și să trateze cu responsabilitate folosirea acestor dispozitive.

Parteneri
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Redactia.ro
Locatarul unui bloc, deranjat de o escortă care s-a mutat deasupra lui! Femeia l-a terorizat cu zgomotele din timpul partidelor de amor: „Am fost să discut cu ea”
Click.ro
„E toată mașina ruptă pe dedesubt. Uitați-vă ce crater e acolo”. Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Plăți mai ușoare pentru români. Dispar cardurile
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Ungaria provoacă cutremur în Uniunea Europeană. A refuzat categoric: E periculos
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro