27 sept. 2024 | 14:19

Elevii cu note proaste la purtare riscă amenzi de 10.000 de euro. Noua măsură prin care Italia vrea să readucă respectul în școli

Educație
Elevii cu note proaste la purtare riscă amenzi de 10.000 de euro. Noua măsură prin care Italia vrea să readucă respectul în școli
Elevii cu note proaste la purtare risca amenzi de 10.000 de euro

Italia introduce măsuri dure împotriva elevilor care nu respectă regulile școlare, reîntroducând sistemul de notare pentru purtare. Pe lângă riscul de a repeta anul școlar, elevii violenți pot primi amenzi de până la 10.000 de euro, într-o încercare de a combate agresiunea față de profesori.

Școlile din Italia reintroduc ”nota pentru conduită”

Italia a decis să reinstituie politica ”notei pentru conduită”, o măsură controversată care vizează corectarea comportamentului inadecvat în școli. Această lege a fost aprobată recent în parlament, fiind inspirată de o măsură similară introdusă în 1924 de guvernul fascist al lui Benito Mussolini.

Ministrul Educației, Giuseppe Valditara, a subliniat că reforma are ca scop responsabilizarea elevilor și readucerea respectului față de profesori și bunurile publice, notează The Guardian.

Elevii de gimnaziu și liceu care obțin un punctaj de cinci sau mai puțin la conduită vor fi obligați să repete anul, indiferent de performanțele academice.

Cei care primesc un șase vor trebui să treacă printr-un test de educație civică. De asemenea, comportamentul va influența decisiv accesul elevilor la examenele finale de absolvire.

Amenzi de până la 10.000 de euro pentru agresiuni

O parte importantă a acestei măsuri vizează combaterea violenței îndreptate împotriva profesorilor. Potrivit noii legi, actele de agresiune împotriva cadrelor didactice vor fi sancționate cu amenzi ce variază între 500 și 10.000 de euro. Aceasta vine în contextul unei creșteri cu peste 110% a incidentelor de agresiune față de profesori, raportate de la începutul anului 2023.

În unele cazuri, profesorii au fost nevoiți să solicite îngrijiri medicale în urma acestor atacuri, iar de multe ori, părinții elevilor au fost implicați în incidente. O problemă comună care generează tensiuni între elevi și profesori este utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.

Citește și Schimbări pentru elevii români din anul școlar 2024-2025. Ce prevede noul Bacalaureat, legea educației spune clar!

Reacții contradictorii

Noua măsură a fost primită cu opinii diverse. Asociația directorilor de școli din Italia (ANP) consideră că este un ”pas înainte” pentru educația italiană. Președintele ANP, Antonello Giannelli, a subliniat că elevii trebuie să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

”Este corect ca elevii să fie chemați să reflecteze asupra responsabilităților lor,” a declarat el.

Pe de altă parte, măsura a generat critici acerbe din partea unora dintre politicienii și activiștii italieni. Anna Ascani, politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a catalogat această lege drept ”o întoarcere la un timp pe care am prefera să-l uităm”.

De asemenea, liderii unor sindicate studențești, cum este Tommaso Martelli, au acuzat că noile măsuri promovează o cultură autoritară și represivă în școli.

Chiar dacă noua lege este privită cu scepticism de o parte a populației, guvernul Giorgiei Meloni rămâne ferm în decizia de a impune aceste măsuri, susținând că astfel va readuce respectul și disciplina în școlile italiene.

Citește și Veste bună pentru elevii care circulă des cu metroul. Pot solicita la casieriile Metrorex abonamente gratuite valabile până în anul 2025!

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro