Elena Udrea, tratată ca o regină în penitenciar. Ce beneficii are în România

Elena Udrea, tratată ca o regină în penitenciar. Ce beneficii are în România
Elena Udrea este tratată ca o regină în penitenciar

Elena Udrea este tratată ca o regină în penitenciar! Ea se află în închisoarea Târgșorul Nou, după ce a fost predată la PTF Giurgiu de către autoritățile din Bulgaria, după ce Curtea de Apel Sofia a decis extrădarea sa. Deși privată de libertate, se pare că Elena Udrea s-ar bucura de o atenție mai specială, comparativ cu deținutele „de rând”.

Elena Udrea, tratată ca o regină în penitenciar

Elena Udrea ar avea parte de un tratament prefernțial în penitenciarul unde este încarcerată. Aceasta a fost condamantă definitiv în dosarul de mare corupție, Gala Bute. Conform stiripesurse.ro, în prezent, Elena Udrea ar sta singură în celula numărul 9 a unității. Însă șederea sa aici este una temporară, pe durata carantinei și acomodării.

Sursa precizează și că atenția de care s-ar bucura Elena Udrea în penitenciar ar fi una mai specială. Este scoasă cu prioritate la magazin, ar avea tot timpul pază la geamul celulei „pentru a nu fi deranjată de celelalte deținute”. Paza, în cazul său, ar fi făcută „numai de șefi”, adică de eșaloanele superioare ale gardienilor simpli.

De altfel, s-a mai spus că încă din perioada procedurilor de extrădare din Bulgaria, direcțiunea închisorii ar fi făcut demersuri pentru pregătirea condițiilor de încarcerare pentru Elena Udrea.

Ce condiții are în pușcărie

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au spus și care sunt condiţiile în care Elena Udrea va executa pedeapsa. Ea va sta timp de 21 de zile în carantină, la Penitenciarul de femei Ploieşti – Târgşorul Nou, într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minimum de 4 metri pătraţi.

„În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii”, au transmis sindicaliştii.

Ea va continua executarea pedepsei în acelaşi penitenciar, în regim ce ar putea fi închis sau semideschis.

„Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia (din penitenciar – n.r.) va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecţie, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deţinute compatibile pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută anterior arestării.

Totodată, statutul de persoană care necesită protecţie presupune participarea la toate activităţile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecţie, atât din punct de vedere al demnităţii umane, cât şi al siguranţei proprii”, au mai indicat aceştia.

Elena Udrea, condiții în pușcărie mai bune decât bătrânii din azile

Elena Udrea are garantat dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri „fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare”, se arată în comunicatul FSANP.

În același comunicat se precizează și că:

„Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiţii mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate şi bolnavii din spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se mai arată în comunicatul FSANP.