Elena Udrea, mesaj surprinzător din închisoare. Ce le-a cerut autorităților din România
În urmă cu 46 de zile, ÎCCJ lua decizia de a elibera mandat de aducere pe numele Elenei Udrea. La momentul decizie de încarcerare, Elena Udrea era deja dincolo de graniță, în Bulgaia. S-a emis urgent mandat internațional, iar fostul ministru era oprit de autoritățile bulgare și încarcerată. De atunci au avut loc, cel puțin 3 înfățișări în fața magistraților bulgari. Ultima, cea din 10 mai, s-a terminat fără a da o sentință legată de cererea autoritățile române, extrădarea acesteia. Astăzi, fostul ministru a scris un text pe Facebook, în care acuză dur toți factorii implicați în decizia dată în dosarul „Gala Bute”.
Magistrații bulgari o trimit pe Udrea la București?
La înfățișarea din 10 mai a.c., în fața magistraților bulgari, Elena Udrea cerea din nou rejudecarea și cerea instanței să nu dea curs cererii părții române. Din păcate, decizia a fost amânată pentru 18 mai.
Acest lucru a fost decis de Tribunalul districtual din Blagoevgrad în cazul mandatului european de arestare. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel din Sofia în termen de 5 zile.
Un complet format din trei membri ai Tribunalului districtual din Blagoevgrad, prezidat de Krassimir Arshinkov, a amânat executarea mandatului european de arestare și predarea acesteia către autoritățile române.
Având în vedere probele din dosar, un complet de trei membri ai Tribunalului districtual din Blagoevgrad a considerat că „nu existau toate temeiurile legale pentru a da curs cererii de extrădare pentru executarea mandatului european de arestare emis de instanța de la București. 7 aprilie”.
Elena Udrea acuză completul de judecată de ilegalități
Astăzi, aproape cu o oră în urmă, față de ora la care scriem acest material, Elena Udrea a publicat un text pe Facebook. Fostul politician aduce acuzații grave și dure completului de judecată din România:
„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ. Decizie prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar mie dintre toate dosarele similare (Sova, Pop, Nită, Valcov, Bâca, etc). Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul „Gala Bute”.
Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi evident în libertate.”, scria în urmă cu o oră Elena Udrea pe Facebook.
„Este în discuţie un singur dosar”
În textul publicat astăzi, fostul ministru aduce argumentele clare, specificate în Codul Penal. În același text, vorbește, punctual, care ar fi li abuzurile făcute de magistrați:
„Şi dacă ar vrea să îşi justifice schimbarea de macaz prin aplicarea deciziei CJUE din 21.12.2021, tot nu ar putea. Aceasta prevede că judecătorii pot să nu ţină cont de deciziile CCR, dacă ‘există un risc sistemic de impunitate (nepedepsire) prin prescripţie’.
Trec peste toate argumentele constituţionale prezentate de specialişti, de ce această decizie nu poate fi aplicată, şi mă rezum la analiza raportată la cazul meu. Evident că nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, când este în discuţie un singur dosar în care decizia CCR mai putea fi aplicată în România în dosarul Gala Bute”.
Sistemic înseamnă categorii întregi de persoane sau fapte, iar despre prescripţie nu poate fi vorba ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzată, peste cel puţin 4 ani. Cum au luat aceşti judecători o decizie atât de ilegală? Rămâne să aflăm ce s-a întâmplat de fapt pe 7 aprilie.”, își continuă pledoaria Elena Udrea.
Elena Udrea spune că a fost condamnată ilegal
Concluzia finală a textului, este că, în cazul fostului ministru, condamnarea dată în dosarul „Gala Bute”, ar fi una ilegală, pe fond. Ba mai mult de-atât, Elena Udrea aduce și alte argumente care să-i susțină aceste afirmații:
„În concluzie, am fost condamnată ilegal la fond pentru că:
a) completul de 3 judecători era nespecializat.
b) din complet a făcut parte Florentină Dragomir, care NU îndeplinea condiţiile legale pentru a fi judecător
Sigur… în România nu contează dacă un judecător nu a depus jurământul de credinţă, în schimb în Grecia şi Italia hotărârile date de F. Dragomir au fost considerate ilegale, iar cei din Bulgaria au cerut detalii despre această judecătoare la termenul trecut din Sofia.
c) am fost condamnată în apel de un complet de 5 judecători nelegal constituit. CCR a constatat prin decizia 685/2018 ca cel puţin unul dintre judecători, Preşedintele Completului, a fost numit cu încălcarea gravă a legii, adică pus cu mâna şi nu tras aleatoriu la sorţi. Cum acesta era şi Preşedintele Secţiei Penale, adică şeful celorlalţi 4, este evident că ceea ce decidea el, aşa rămânea, iar el “zicea” ce era scris în plicurile galbene care ajungeau la Înalta Curte.
d) mi s-a respins în mod halucinant contestaţia în anulare, luându-mi-se dreptul de a fi rejudecata legal. Nu există niciun text referitor la speţa mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedura penală, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care să nu fi fost încălcate. Dacă asta se întâmplă în cel mai vizibil şi cunoscut dosar din România „Gala Bute”, ce o fi în celelalte? Ce se întâmplă cu Justiţia din România? Specialiştii în drept, procurorii şi judecătorii de bună credinţă, avocaţii şi profesioniştii adevăraţi din conducerea Ministerului Justiţiei, CSM, ICCJ, sunt mulţumiţi şi liniştiţi cu situaţia asta?”, închieie fostul ministru.
Încă o amânare pentru 8 iunie
A venit și data de 18 mai, dată la care magistrații bulgari luau decizia de a nu da curs, nici de această dată, cererii părții române. Cu alte cuvinte, Elena Udrea nu va fi deferită justiției din România, scrie pesa bulgară.
Pe 18 mai, Elena Udrea a mai reușit să obțină încă o amânare a executării mandatului european eliberat de partea română. Decizia a venit și ca urmare a unor informații furnizate de avocații Elenei Udrea, în care spuneau că fostul ministru ar fi primit amenințări și că există presiuni din partea autorităților române.
Justificarea magistraților bulgari a fost că, în lumina acestor date, au obligația de a verifica veridicitatea informațiilor și dacă, într-adevăr, există un risc asupra vieții Elenei Udrea.