12 dec. 2024 | 14:38

Elena Udrea rămâne în închisoare. ÎCCJ i-a respins cererea de revizuire a condamnării

News
Elena Udrea rămâne în închisoare. ÎCCJ i-a respins cererea de revizuire a condamnării
Udrea așteaptă decizia instanței

Joi, 12 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar putea pronunța hotărârea în dosarul de cerere de revizuire, depus de Elena Udrea, cu privire la condamnarea sa de șase ani de închisoare în celebrul dosar „Gala Bute”. Pe 12 noiembrie, completul de cinci judecători al ÎCCJ a amânat decizia pentru 12 decembrie.

Udrea rămâne în închisoare

Update 14:30: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi solicitarea Elenei Udrea de revizuire a condamnării, menținând astfel sentința de șase ani de închisoare. Fosta ministră continuă să fie încarcerată la Penitenciarul Târgșor, unde se află din iunie 2022.

Decizia vine după șapte amânări în acest caz, legat de dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea a fost găsită vinovată. Hotărârea judecătorilor confirmă că aceasta va rămâne în detenție, iar cererea sa de revizuire nu a fost admisă.

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.

Știrea inițială:

Elena Udrea, încarcerată în prezent la Penitenciarul Târgșor, a fost extrădată din Bulgaria în iunie 2022, după ce fugise din țară cu puțin timp înainte de confirmarea sentinței definitive. Procesul său a fost unul marcat de multiple răsturnări de situație, iar într-un final a ajuns la Penitenciarul Târgșor pentru ispășirea pedepsei.

În 2015, Udrea a fost trimisă în judecată, iar în 2018, a primit o condamnare definitivă la șase ani de închisoare. Totuși, înainte ca sentința să fie pronunțată, ea a fugit în Costa Rica, unde a fost reținută ulterior. În decembrie 2018, Curtea Constituțională a României a declarat nelegală constituirea completurilor de cinci judecători, ceea ce a dus la suspendarea condamnărilor din dosarul „Gala Bute”. Udrea a fost eliberată și s-a întors în țară.

În aprilie 2022, ÎCCJ a respins o contestație în anulare depusă de Udrea, confirmând condamnarea. În urma acestei decizii, fosta ministră a fugit în Bulgaria, dar a fost prinsă și extrădată, fiind încarcerată din iunie 2022.

Ce acuzații i se aduc în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea este acuzată de coordonarea unui sistem prin care persoane din anturajul său au primit bani de la diverse companii pentru a facilita plățile către acestea din fondurile Ministerului Turismului, pe care îl conducea. Potrivit anchetatorilor, o parte din acești bani ar fi intrat direct în patrimoniul personal al Elenei Udrea, fie sub formă de numerar, fie prin acoperirea costurilor unor bunuri și servicii. Alte sume ar fi fost direcționate către Organizația București a PDL sau către Rudel Obreja, fostul șef al Federației Române de Box.

Procurorii susțin că Elena Udrea a determinat funcționari din minister să încalce regulamentele pentru a facilita achiziția de servicii de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute. Prejudiciul total imputat în acest dosar se ridică la 3 milioane de euro, sumă care rămâne nerecuperată.

Decizia pe care Înalta Curte urmează să o pronunțe astăzi ar putea avea implicații majore asupra situației juridice a Elenei Udrea. Fosta ministră speră să obțină o revizuire a condamnării, dar cazul său rămâne unul dintre cele mai complexe și controversate din justiția românească.