Elena Ceaușescu a fost Prima Doamnă a României și a primit ani buni un salariu uriaș din partea statului. Ea a deținut mai multe funcții importante și a primit 21.000 de lei lunar, bani pe care i-ar fi ținut la CEC, pe numele copiilor. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acești bani după Revoluție.
Soția lui Nicolae Ceaușescu a primit nu unul, ci două salarii. Unul venea de la Guvernul României, întrucât Elena a fost vicepremier, iar celălalt venea de la Institutul de Cercetări Chimice din București (ICECHIM), unde a fost cercetător științific cu carte de muncă.
Elena Ceaușescu a făcut trei clase primare, iar în cea de-a patra a fost declarată repetentă. A lucrat o vreme la câmp, apoi și-a părăsit satul natal și s-a mutat la București. A fost muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice, apoi și-a găsit un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard. A devenit laborantă la un laborator chimic și după ce a intrat în Partidul Comunist, în 1937, viața i s-a schimbat.
S-a angajat ca secretară la Ministerul de Externe și a fost demisă pentru incompetență. A urmat un curs fără frecvență la Institutul Politehnic din București și a primit titlul de inginer chimist, iar în 1967 a devenit doctor în chimie. Ulterior a ajuns chiar cercetător științific la ICECHIM cu acte în regulă, după care director general și astfel s-a ales cu un salariu de 6.000 de lei.
În 1983 a ajuns vicepremier în Guvernul condus de Constantin Dăscălescu și a mai primit un salariu din partea statului, de 15.000 de lei. Istoricii susțin că Elena punea toți banii la CEC pe numele copiilor ei. „La început făcea depunerile personal, după care a început să-l trimită ba pe șoferul personal, ba pe coafeză sau pe menajeră”, susține profesorul universitar Lavinia Betea. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu banii după Revoluție.