Electrocasnicele care conțin aur și argint. Câte grame sunt într-un televizor

Electrocasnicele care conțin aur și argint. Câte grame sunt într-un televizor
Electrocasnicele care conțin aur si argint. Cate grame sunt intr-un televizor

De cele mai multe ori, atunci când se strică electrocasnicele, încercăm să le reparăm sau le aruncăm dacă sunt foarte vechi. Cu toate acestea, nu mulți știu că telefoanele, aparatele de făcut cafea sau altele de uz casnic pot fi foarte valoroase. Unele conțin anumite cantități de aur și argint care pot fi extrase.

Ce electrocasnice conțin aur și argint

În cazul în care aveți aparate electrocasnice stricate, nu vă grăbiți să le aruncați, deoarece ele încă pot fi valoroase datorită metalelor pe care le conțin. Desigur, le puteți repara, însă dacă aparatul este distrus complet și nu mai poate funcționa, nu îl aruncați. O mare parte dintre ele conțin aur și argint, printre alte metale. De regulă, televizoarele conțin o cantitate însemnată de aur.

Oamenii aruncă la gunoi în fiecare an tone de electrocasnice. Dacă le-ar recicla, sursa importantă de metale din interiorul acestora ar putea fi folosită. De exemplu, un tub de televizor vechi conține 227 de grade de aluminiu, 5,7 grame de aur și 450 de grame de cupru, potrivit unui studiu publicat recent de Environmental Science&Technology.

Putem compara această cantitate cu cea produsă de o mină de aur, care generează circa 5 sau 6 grame de metal prețios la o tonă de material brut. Pe de cealaltă parte, o tonă de deșeuri electrocasnice generează în jur de 350 de grame de aur. De asemenea, procesul de extragere este mult mai ieftin.

Ce poți face cu electrocasnicele vechi

O altă modalitate de a scăpa de electrocasnicele vechi este să apelați la Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Ultima etapă a avut un mare succes, iar bugetul de 34 de milioane de lei s-a epuizat în câteva minute. Programul va mai avea o singură etapă în luna decembrie.

În ultima etapă a programului au fost generate 33.877 de vouchere pentru televizoare, tablete și laptop-uri. Din păcate, au apărut și anumite probleme. Potrivit AFM, au fost anumite persoane care nu au putut accesa platforma și așteaptă explicații din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale în acest caz.

“Interesul pentru această etapă a fost uriaș, iar din cauza numărului mare de accesări din păcate unii utilizatori au avut probleme de conectare. Suma de 14 milioane de lei înseamnă aproximativ 34.000 de persoane, iar aplicația a fost gândită ca pe minut să aibă acces fără probleme 75.000 de persoane”, a spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).