Balconul tău poate lua foc din cauza geamurilor pe care le ai. Cum funcționează efectulde lupă și ce trebuie să faci ca să poți să eviți un eveniment trist? Trebuie să fii atent la un detaliu, iar un simplu obiect te poate ajuta în acest sens.
Incidentele pot să apară de oriunde, iar un detaliu la care nu te-ai gândit te poate aduce față în față cu un eveniment nefericit sau tragic. Există multe exemple în care pompierii au fost nevoiți să stingă un foc izbucnit în balconul apartamentelor de bloc.
Reprezentanții ISU au explicat cum se întâmplă acest lucru și de ce sunt periculoase geamurile de termopan în acest context. Amintim că un incendiu care a trezit multe semne de întrebare a fost unul petrecut în luna august a.c. într-un balcon de apartament din Cluj-Napoca.
Balconul era înhis cu geamuri termopan, nimeni nu se afla acolo, iar deodată flăcările au speriat oamenii de afară și vecinii care s-au impacientat imediat văzând norul negru de fum.
Conform specialiștilor, „cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar fi fost căldură solară directă concentrată sau reflectată de obiectele de pe balcon, fiind vorba de ”efectul de lupă” prin geamul termopanului.”
Există câteva lucruri de care este nevoie pentru ca acest eveniment să se petreacă: sursa de aprindere care în contextul acesta este efectul de lupă, material combustibil și aer. Poți să eviți asta dacă îți pui folie de aluminiu pe suprafața geamului.
„Pentru a avea un foc este nevoie trei elemente în acelaşi timp şi spaţiu: sursa de aprindere, materialul combustibil şi aer/oxigen. Dacă nu avem unul dintre aceste elemente nu avem incendiu.
În cazul incendiului din balconul de pe Observatorului, s-a înţeles greşit faptul că incendiul ar fi izbucnit din cauza geamurilor termopan cu care era închis balconul.
A fost, de fapt, un cumul de factori: în condiţiile unei temperaturi ridicate, un furtun al unui grătar alimentat de o butelie de gaz, probabil, s-a topit sau a fost fisurat, iar furtunul/gazul a luat foc şi a întreţinut arderea. Astfel, au ars cele două scaune şi masa din lemn din balcon, dar şi materialele din plastic ale geamurilor.”
Cornea a mai explicat și că robinetul de la butelia de gaz era deschis. Dacă acesta era închis, nu ar fi fost incendiu, iar căldura de afară a fost un alt factor.
„Populaţia nu trebuie să se panicheze şi oamenilor nu trebuie să le fie teamă de incendiu dacă şi-au pus geamuri termopan pe balcon. Noi vorbim în cazul de faţă de căldură solară directă acumulată, concentrată sau reflectată către un material combustibil”, a mai detaliat acesta, pentru adevărul.ro.