Încălzirea globală tinde să fie un fenomen ireversibil cu efecte din ce în ce mai agresive asupra condițiilor meteo. Primii care au de suferit sunt însă ghețarii de la Pol, iar topirea lor va duce la consecințe dezastruoase.
Cei de la Business Insider au realizat o simulare video cât se poate de realistă referitoare la efectele încălzirii globale. În contextul în care fenomenele meteorologice din ce în ce mai agresive par să fie ireversibile, măcar ar fi bine să știm la ce ne așteptăm.
Conform cercetătorilor consultați de National Geographic, creșterea nivelului apei este una dintre consecințele cele mai periculoase ale încălzirii globale, iar aceasta se datorează mai multor factori.
Expansiunea termică este fenomenul prin care apa care se încălzește ocupă fizic un volum mai mare. Aproximativ jumătate din creșterea din ultimul secol a nivelului oceanelor pleacă de aici. Topirea gheațarilor și a calotei glaciare obișnuia să fie un fenomen ciclic. Acesta se compensa cu înghețarea de pe timpul iernii. Din păcate, temperaturile din ce în ce mai mari cauzate de încălzirea globală duc la mai multă gheață topită vara și mai puțin zăpadă iarna.
Marea problemă cu temperaturile crescute are însă un impact major asupra Groenlandei și Antarcticii de Vest. Acele teritorii sunt acoperite în mod obișnuite, aproape constant, cu foi masive de gheață groasă. Din păcate, în ultimul deceniu, s-au topit într-un ritm accelerat. Problema apare acolo din două direcții, apa oceanelor care este mai caldă decât de obicei erodează gheața de dedesubt, în timp ce soarele topește stratul înghețat de deasupra. Ca pachetul să fie complet, mai multe teritorii din Statele Unite se vor transforma în deșert în următorii 50 de ani.
Clipul simultat de mai jos pleacă de la un pronostic al Intergornmental Panel on Climate Change. Se estimează că, în următorii 100 de ani, apa oceanelor va crește cu mai mult de un metru în înălțime. Din acest motiv, multe dintre orașele importante ale lumii vor ajunge sub apă.