Guvernul taie fonduri de la Educaţie la rectificarea bugetară. Nici Cercetarea nu a scăpat fără să i se taie din fonduri. De la cele două instituţii s-ar lua o sumă de 426, 7 milioane de lei. Ce s-ar fi putut face cu acești bani?
Chiar și fără această rectificare, România are oricum cea mai mică alocare de fonduri bugetare (2,8% din PIB) pentru Educație, din Uniunea Europeană. Până și Bulgaria ne depășește la acest capitol, potrivit Edupedu.
Ministerul Educației Naționale pierde 198 de milioane de lei. Banii sunt de fapt, în justificarea Finațelor, economii la proiecte cu finanțare externă rambursabilă și nerambursabilă, potrivit Edupedu.
Banii ar fi ajuns pentru extinderea de cinci ori a programului ”Masa caldă în școli”, program care este implementat în continuare în doar 50 de școli , pentru al treilea an la rând, dar care a rămas tot un program pilot.
Fondurile anuale alocate, potrivit notei de fundamentare a proiectului, sunt de circa 38 de milioane de lei. Cei 198 de milioane tăiați la rectificare ar fi însemnat continuarea programului pentru peste 100 de mii de copii.
Programul ”Masa caldă în școli” are un impact direct asupra frecventării cursurilor de către elevi în școlile participante, rata abandonului s-a redus de la 6,1, la 1,3%. România are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeana, 18,1%.
Programul ”Masa caldă în școli” a început cu o întârziere de două luni și jumătate din cauza faptului că Guvernul a aprobat legislația abia luna aceasta. Atât acest program, cât și ”Cornul, laptele și fructe în școli” sunt programe cu finanțare externă nerambursabilă din fonduri europene.
De la Ministerul Cercetării și Inovării se taie cea mai mare sumă dintre cele două instituții, 228,9 milioane de lei. Pentru bugetul și așa mic al Cercetării, este o sumă importantă. Acești bani reprezintă în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.
România cheltuie pentru Cercetare de 14 ori mai puțin față de media Uniunii Europene, potrivit acestui raport.