Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți pe 23 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți pe 23 septembrie
Echinocțiul de toamnă 2022

Echinocțiul de toamnă 2022 marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe oficial sezonul de toamnă, în emisfera nordică. Când are loc echinocțiul de toamnă anul acesta în România și ce tradiții respectă românii, aflați în rândurile următoare.

Echinocțiul de toamnă 2022

Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvântul francez „„équinoxe”, care provine la rândul lui din latinescul „„aequinoctium”. Fenomenul nu are loc în același an, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De regulă, echinocțiul de toamnă se produce pe 21, 22, 23 sau 24 septembrie.

Anul acesta, echinocțiul de toamnă în România are loc pe 23 septembrie, la ora 4:04. Pe parcursul unui an, există echinocțiul de vară, de toamnă și solstițiul de iarnă. După echinocțiul de toamnă, ziua devine tot mai mică, iar noaptea tot mai mare, până la solstițiul de iarnă. Acesta va avea loc pe 21 decembrie 2022.

„Pe 22 septembrie se produce echinocțiul de toamnă. Se spune că în acea zi durata nopții este egală cu cea a zilei, dar această afirmație nu prea a fost niciodată adevărată. De abia pe 26 septembrie ziua va fi egală cu noaptea, iar începând cu 27 septembrie noaptea va începe să dureze mai mult decât ziua.

Tot ce putem spune despre echinocțiu este că în acea zi Soarele răsare la est și apune la vest. Doar în două zile din an Soarele răsare la est și apune la vest: în zilele de echinocțiu”, se arată într-o postare publicată pe Facebook de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri

Se spune că echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte, potrivit scrierilor folclorice.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în zona Polului Nord începe noaptea polară. Pe de cealaltă parte, în zona Polului Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului. Acest fenomen va dura 6 luni, până la echinocțiul de primăvară.

Se spune că, după cum va fi vremea în această zi, așa va fi și anul viitor. De asemenea, dacă va ploua în dimineața zilei de 23 septembrie, primăvara va fi una ploioasă. Însă, dacă va fi soare la amiază, va fi un an bun.

În această zi se bat nucile și se scutură merele și gutuile. Conform tradiției populare, florile sunt supărate în această zi și plâng. Pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe tot parcursul iernii, ele trebuie sfințite cu mir. Astfel vor supraviețui pe tot parcursul iernii.

În ziua în care începe sezonul de toamnă, se duc la biserică prune. După ce sunt sfințite, pot vindeca diferite boli. Potrivit tradiției, ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură. În această zi se prepară și mustul din primii struguri culeși.

Echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea recoltelor, în mediul rural. De asemenea, legumele și fructele care au fost culese se duc la preot pentru a fi sfințite și date de pomană la cei săraci. După ce sunt sfințite bucatele, se spune că au puteri tămăduitoare.

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii ani

  • 2023: 23 septembrie – ora 9.50
  • 2024: 22 septembrie – ora 15.44
  • 2025: 22 septembrie – ora 21.19
  • 2026: 23 septembrie – ora 3.05
  • 2027: 23 septembrie – ora 9,02
  • 2028: 22 septembrie – ora 14.45