Ea este moştenitoarea imperiului Dedeman. Are 28 de ani şi a preferat să stea în umbră până acum

Ea este moştenitoarea imperiului Dedeman. Are 28 de ani şi a preferat să stea în umbră până acum
Afacerea Dedeman, printre cele mai valoroase branduri din România

Una din cele mai mari afaceri antreprenoriale autohtone este cea demarată de frații Pavăl, încă din 1992. Dragoş şi Adrian Pavăl, cunoscuți sub numele de „Frații Dedeman”, sunt românii cu cea mai de succes afacere. În valoare de miliarde de lei, afacerea Dedeman i-a adus în față pe cei doi. Acum se pare că vor avea și urmași, care să le ducă mai departe afacerile. Dragoș Pavăl, cel care începea afacerea singur în urmă cu 30 de ani, azi se poate mândri cu fiica sa, Karina Pavăl, care deja îi calcă pe urme.

Afacerea Dedeman, printre cele mai valoroase branduri din România

Dacă analizăm mărcile în funcție de industrie, cu excepția unei singure categorii din domeniul auto, sectorul de retail a generat cea mai mare valoare de marcă, cu un total de 10 mărci în valoare de 796 de milioane de euro.

Cele mai valoroase dintre acestea sunt vedeta comerțului electronic eMAG și principalul lanț de bricolaj Dedeman. Al treilea în topul brand-urilor românești de valoare, Dedeman a excelat în modelul brick and mortar.

Cu 206 milioane de euro, este, de asemenea, cea mai valoroasă marcă cu acționariat 100% românesc. Brandul a valorificat tendințele de bricolaj, îmbunătățire a locuinței, materiale de construcții și cash & carry.

În același timp, și-a extins neîncetat rețeaua națională, chiar și în perioada de recesiune, depășind jucători internaționali puternici și ajungând, în cele din urmă, lider de piață.

Valoarea brandului Dedeman a atins un vârf de 445 de milioane de euro în 2020. În 2021, valoarea de marcă a companiei de bricolaj a scăzut cu 8,5%, ajungând la 407 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, frații Pavăl au reușit să facă din această afacere una din cele mai de succes afaceri antreprenoriale autohtone. În ultimii ani „frații Dedeman” și-au extins portofoliul, intrând și în piața de imobiliare, precum și construind fonduri de investiții.

Frații Pavăl intră și în afacerile cu farmacii

Recent, în urma unei tranzacții de acțiuni, Dragoș și Adrian Pavăl au intrat și pe piața retail a vânzării de medicamente. Cei doi au cumpărat acțiuni, în proporție de 30%, din business-ul dezvoltat de grupul de firme „Tei”. Grupul deține lanțurile „Farmacia tei”, precum și lanțurile „Bebe Tei”.

Karina Pavăl în prim-planul tranzacției „Farmaciile Tei”

Dar, ineditul acestei tranzacții, nu constă în achiziția propriu-zisă, ci în apariția în prim plan a fiicei acționarului majoritar Dedeman, Dragoș Pavăl.

Karina Pavăl este cea care anunța tranzacția acțiunilor grupului de firme Tei. Deși o prezentță discretă până acum, Karina Pavăl a întrat astfel în atenția comunității de business din România.

„Acest parteneriat are la bază o viziune de business comună şi un set de valori şi principii fundamentale pe care le împărtăşim cu grupul Tei.

Avem încredere că experienţa noastră de scalare a unui business de retail, împreună cu expertiza şi cunoaşterea aprofundată a pieţei farma, de puericultură şi produse de îngrijire personală de către Roxana si Irina (Maftei – n.red.), vor duce povestea Grupului Tei la următorul nivel, pe una dintre cele mai dinamice şi competitive pieţe din România”, a spus Karina Pavăl, cu ocazia anunţării tranzacţiei, potrivit Business Magazin.

Cine este Karina Pavăl, fiica acționarului majoritar Dedeman

Până de curând, despre Karina Pavăl nu s-a scris mult, având în vedere, așa cum spuneam, prezența sa discretă. Tânăra de 28 de ani a fost prezentă în cadrul afacerilor dezvoltate de tatăl ei și de Andrei Pavăl.

Conform datelor cunoscute, Karina Pavăl a studiat mediul de afaceri la două instituții de prestigiu din Marea Britanie.

Prima facultate a făcut-o la Queen Mary University of London şi apoi la University of Cambridge. La cea de a doua instituție prestigioasă, Karina Pavăl a făcut și un master în finanţe şi real estate.

Decizia de a reveni în țară, și de a se implica în afacerile familiei, a venit de la sine, spune Karina pavăl, iar astăzi este implicată direct în mai multe paliere de business.

„Este cea mai bună decizie pe care o puteam lua. Sunt recunoscătoare pentru încrederea primită şi aportul pe care îl pot aduce în cât mai multe domenii de activitate ale grupului.

Îmi doresc ca şi în viitor să pot contribui la consolidarea şi dezvoltarea diferitelor linii de business alături de ceilalţi membri ai familiei mele şi de întreaga echipă Dedeman/Pavăl Holding”, declara Karina Pavăl.

Implicată direct, Karina Pavăl are toate premizele de a deveni una din femeile tinere de succes din business-ul românesc.