E oficial, se schimbă Legea Pensiilor. Coaliția a făcut anunțul pentru pensionari
După anunțul noului proiect de lege care va modifica legislația privind sistemul de pensii publice, au apărut și disensiunile între cele două partide din coaliția de guvernare. Una dintre ele era și promisiunea premierului Ciolacu de a majora pensiile de la 1 ianuarie anul viitor. Conform unor surse politice, cei doi lideri de partid au căzut de acord, astfel că este oficial, se schimbă Legea Pensiilor.
Legea Pensiilor a intrat în line dreaptă
Deși proiectul inițial era demarat de la preluarea guvernului de către Nicolae Ciucă, liderul PNL, în cele din urmă varianta finală avea să fie anunțată la câteva luni de la preluarea mandatului de către Marcel Ciolacu.
Află despre: Cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru parlamentarii României, în doar 6 luni. Câte ore pe săptămână lucrează
Cu multe puncte încă neclare, dar și cu noi modificări fundamentale, Legea Pensiilor era aproape gata de a fi trimisă în Parlament, la comisiile de specialitate. Dar, Marcel Ciolacu genera o situație de criză politică, după anunțul dublei majorări a pensiilor, programate de acesta pentru 2024.
Pe lângă acest aspect, simulacrul modificării pensiilor speciale a mai adăugat alte tensiuni în rândul coaliției, iar asta a dus la o stagnare a discuțiilor pe fond, legate de Legea Pensiilor.
În cele din urmă, după amenințări de demiteri și renegocieri, de pe poziții de forță, cele două partide au ajuns, se pare, la un anume consens, iar Marcel Ciolacu dădea vestea, victorios, pe contul său de Facebook:
”Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază.
Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook, după ședința coaliției.
Interesează-te despre: Până când pot cumpăra românii vechime în muncă. Cât costă și cine poate beneficia de acest drept
Coaliția a făcut anunțul oficial pentru pensionari
Noul cadru legal, care va ajunge până la finalul acestei săptămâni în Camera Deputaților, modifică modul de calcul, limitele de vârstă pentru ieșirea la pensie, și, poate cel mai important, va reeșalona și, teoretic, va elimina discrepanțele din sistem.
Informează-te despre: Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024. Detaliile pe care trebuie să le știe toți românii
Oricum, până la proba contrarie, majoritatea analiștilor merg pe ceea ce s-a declarat până la acest moment, și având în vedere că documentul proiectului privind Legea Pensiilor, nu a fost făcut încă public. În același context, al anunțurilor oficiale, de cealaltă parte, liderul PNL Nicolae Ciucă, a scris și el pe rețelele de socializare legat de acordul asupra căruia s-a discutat astăzi:
”..au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor. Se urmărește flexibilizarea proceselor de decizie, pentru ca structurile instituționale să devină mai eficiente, cheltuind mai puțini bani publici.
În același registru, am discutat despre îmbunătățirea colectării.”, scrie Nicolae Ciucă, în contrapartidă lui Marcel Ciolacu, tot pe Facebook.
Un nou proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale
Pe lângă anunțul referitor la Legea Pensiilor, partidele din coaliție au mai stabilit că este nevoie de un nou cadru legal, cu ajutorul căruia să se poată combate mult mai eficient evaziunea fiscală, dar nu că actuala legislație nu ar fi bună, ci este vorba de noi pârghii și alinierea actualelor norme la cele europene.
Amândoi aveau să precizeze despre discuțiile privind proiectul de lege pentru combaterea evaziunii fiscale, care va fi, de asemenea, depus în Parlamentul României în zilele care urmează.
Vezi date despre: Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii. Când și cum poți beneficia de sumele strânse
În ceea privește Legea Pensiilor, cei doi lideri spun că marți ar putea intra la votul final în Senatul României, urmând ca forul decizional, Camera Deputaților, să voteze spre finalul acestei săptămâni din noiembrie.