S-au scris multe despre valul de caniculă din luna iunie, dar suntem în iulie și nu s-a încheiat. Un lucru este însă sigur, niciodată nu s-au înregistrat temperaturi atât de ridicate.
Indiferent cât de cald crezi că ți-a fost în iunie, Europa de Vest a înregistrat temperaturi semnificativ mai ”grave” decât am avut în România. Un val de căldură sahariană a dus la înregistrarea unor temperaturi record, pe lângă decese, școli închise și oameni nevoiți să apeleze la gesturi extreme pentru a se răcori.
Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie, stabilit în 2016, afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.
Punctual, în mai multe țări europene, s-au depășit săptămâna trecută recorduri de temperatură stabilite în urmă cu mai bine de 100 de ani, când au început înregistrate temperaturilor în diferite colțuri ale mapamondului. În Germania, de exemplu, temperaturile au fost cu 10 grade Celsius mai ridicate decât valorile obișnuite din această perioadă. Situația s-a repetat și în Spania sau Italia. Cea mai gravă situație s-a înregistrat însă în Franța, unde a fost atins un record absolut pentru luna iunie, 45,9 grade.
Experţii de la Copernicus au afirmat că este greu de atribuit, în proporție de 100%, acest record ”în mod direct” schimbărilor climatice. Pe de altă parte însă, o echipă de oameni de ştiinţă care a analizat valul de caniculă din Franţa a concluzionat marţi că schimbările climatice provocate de om au amplificat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.
”Datele noastre indică faptul că temperaturile de săptămâna trecută din sud-vestul Europei au fost neobişnuit de ridicate”, a comentat directorul Copernicus, Jean-Noël Thépaut. „Chiar dacă a fost un fapt excepţional, este probabil ca în viitor să trăim mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice”, a concluzionat cercetătorul.