E oficial! Ce angajați nu vor mai putea cumula pensia cu salariul. Ce excepții există

E oficial! Ce angajați nu vor mai putea cumula pensia cu salariul. Ce excepții există

O categorie de angajați din România nu vor mai putea cumula pensia cu salariul. Există totuși și câteva excepții de la această regulă.

Ce angajați nu vor mai putea cumula pensia cu salariul

Este vorba despre pensionarii din MAI, care nu își vor mai putea cumula pensia de lux cu salariul, după ce guvernul a adoptat un proiect de lege prin care vârsta de pensionare este crescută opțional la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat.

Proiectul de lege urmează să fie votat în Parlament, iar dacă va fi aprobat, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să aleagă dintre ele în termen de 30 de zile.

Există în prezent 35.000 de bugetari care beneficiază și de pensie și de salariu. Totodată, măsura se va aplica și pensionarilor din structurile ministerului de Interne, dintre care mulți au ieșit la pensie înainte de vârsta standard de pensionare, dar au rămas angajați la stat în continuare.

Cine e exceptat de la această măsură

De la această măsură sunt exceptați primarii, parlamentari și judecătorii CCR.

Această măsură vine după ce Irina Alexe, secretar de stat în MAI, a ieșit la pensie la doar 42 de ani, încasând 13.000 de lei. Acum, potrivit declarației de avere a acesteia, pensia de serviciu a fost de 170.832 lei, în 2020. La aceasta se adaugă și salariul de 10.000 lei pe lunp.

Există mulți bugetari la nivelul poliției locale care au ieșit la pensie și au rămas angajați în funcții. De exemplu, la Poliția Locală Sector 1, erau în ianuarie 2021 cel puțin șapte angajați care aveau salariul acumulat cu pensia, câștigând aproximativ 20.000 de lei lunar.

În prezent, sunt peste 100.000 de pensionari care încasează și pensie și salariu, dintre care o treime sunt angajați la stat, iar unii au peste 70 de ani.

„Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea”, a declarat Raluca Turcan.

Ce categorii pot cumula salariul cu pensia

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști
  • asistenții maternali
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI