„E o monstruozitate”. Ce ar vrea să facă Rusia în spațiul cosmic în războiul din Ucraina
Aproape trei decenii de colaborare strânsă în domeniul spațial între Rusia și lumea occidentală par să se apropie de sfârșit. Odată cu creșterea tensiunilor legate de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, Rusia a amenințat, fără îndoială, că va prăbuși Stația Spațială Internațională. Kremlinul spune că va refuza să lanseze sateliți pentru țările occidentale. În urmă cu câteva luni, Rusia a aruncat în aer unul dintre sateliții săi defuncți. Astfel s-au creat deșeuri spațiale care au amenințat siguranța astronauților de pe ISS. Printre cei care au adus în discuție situația Stației Spațiale Internaționale, se numără și celebrul astronaut român Dumitru Prunariu, dar și scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov.
Stația Spațială Internațională, monedă de șantaj din partea Rusiei
Celebrul jurnalist și scriitor S.F Alexandru Mironov a declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru Impact.ro că situația ISS (Stația Spațială Internațională) este una incertă, ca urmare a invaziei Rusie în Ucraina.
Deși amenințările de la Kremlin sunt de luat în seamă, Alexandru Mironov spune că „E foarte greu de crezut că o asemenea monstruozitate ar putea avea loc.”.
„Atunci rușii, care oricum în acest moment au devenit antipaticii lumii, ar avea parte de o ură fără egal și de o revoltă îndreptățită la adresa lor din partea tuturor oamenilor care realizează că există limite în viață peste care chiar nu poți trece! Mi-e greu să cred într-un asemenea scenariu”, a declarat Alexandru Mironov, a declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru Impact.ro.
Războiul din Ucraina: cum s-ar putea desfășura în spațiu
O agresiune în spațiu ar putea afecta în mod direct situația din teren. Imaginile din spațiu au devenit o caracteristică obișnuită în reportajele despre invazia Ucrainei, arătând coloane lungi de blindate care se deplasează inexorabil spre Kiev sau Harkov.
În timp ce conținutul său este înfricoșător, a oferit un impuls rezistenței ucrainene, ajutând-o să-și dea seama unde se află inamicul, de unde vine și cum este configurat. Este, de asemenea, o demonstrație pentru întreaga lume a nivelului de forță folosit de Rusia, expusă în mod clar pentru toată lumea.
Imaginile din satelit erau rezervate armatelor avansate și pentru foarte puține țări. Astăzi, însă, companiile comerciale captează din ce în ce mai multe astfel de imagini, iar capacitatea lor combinată ar putea să o depășească pe cea a armatei ruse.
Avantajul este că aceste companii pot oferi sprijin cvasi-militar, evitând, potențial, capcana implicării militare în Ucraina de către națiunile occidentale. Există unii care avertizează asupra unui declin al puterii spațiale a SUA, în special în fața unei agende spațiale chinezești extrem de ambițioase și a manevrelor provocatoare ale Rusiei în spațiu.
Dar orice estimare a puterii spațiale trebuie să includă sectorul comercial, în care companiile occidentale, și în special cele americane, au un avans considerabil.
Citește și: Ce nu va mai livra Rusia în SUA în urma sancțiunilor primite: „Să zboare pe mătură”
„Lumea astronauților e una cu totul specială”
Majoritatea analiștilor spun că, din păcate, Stația Spațială Internațională nu este mai presus de politica globală. Preocupările că Rusia ar putea lăsa Stația Spațială Internațională să cadă pe Pământ au apărut la sfârșitul lunii trecute, când șeful spațiului rusesc, Dmitri Rogozin, a evocat această idee într-o serie de tweet-uri în care se plângea de noile sancțiuni americane împotriva Rusiei, inclusiv unele care vizează programul său spațial.
Problema a revenit din nou în discuție săptămâna aceasta, după ce Rogozin a sugerat într-o emisiune de televiziune rusă controlată de stat că, dacă SUA vor continua să fie ostile, Roscosmos va renunța la sprijinul acordat stației spațiale.
Dar chiar dacă Stația Spațială Internațională rămâne pe orbită deocamdată, și este aproape sigur că așa va fi, aceste tensiuni continue sunt un semn clar că starea colaborării internaționale în spațiu se schimbă rapid și devine mult mai sensibilă la politica de aici, de pe Pământ. În același interviu, Alexandru Mironov a încercat să explice un posibil scenariu rusesc, declarând:
„Hai să spunem că Putin a scăpat efectiv controlul comenzii și ia o asemenea decizie. Pe care Rogozin, care e doar un simplu executant, o va pune în practică fără să crâcnească! În jurul lor eu cred că încă există generali cu capul pe umeri. Dar mai ales cosmonauți ruși care nu vor acceptat așa ceva!
Ei vor fi printre cei dintâi care se vor opune unei asemenea nebunii absolute. Fiindcă lumea astronauților e una cu totul specială. Ei sunt crema umanității, oameni foarte inteligenți, pregătiți să se confrunte cu situații dintre cele mai neobișnuite. Și care leagă relații cu totul speciale, aproape de nebănuit pentru un pământean simplu, cum suntem noi, ceilalți!”, mai spune Alexandru Mironov.
Alexandru Mironov: „Salvarea vine de la Elon Musk și Jeff Bezos”
Deși pare neverosimil, Alexandru Mironov este de părere că în cazul în care Stația Spațială Internațională ar fi voit prăbușită de ruși, salvarea ar putea veni de la cei mai bogați doi oameni ai planetei, care au deja dezvoltate programe spațiale.
„Dacă, prin absurd, s-ar ajunge la materializarea unui asemenea plan, atunci sunt sigur că Elon Musk și Jeff Bezos nu vor ezita în a-și pune toate resursele la dispoziție pentru a-l salva pe astronautul american.
Și asta în ciuda faptului că o asemenea inedită operațiune de salvare ar costa sute de milioane de dolari, fiindcă costul ar fi incredibil de mare.”, concluzionează Alexandru Mironov în interviul pentru Impact.ro.
Concluzie
Nu este încă clar cât de mult ar putea conta acest lucru pentru Rusia. Din nou, Roscosmos are planuri de a construi propria stație spațială națională, pe care intenționează să o finalizeze în 2025. Agenția spațială rusă a început deja să lucreze la primul modul de bază al stației.
Apoi, mai există și faptul că Rusia a fost lider în cursa spațială cu mult înainte de a începe să lucreze cu Stația Spațială Internațională. Și există întotdeauna posibilitatea ca Roscosmos să revină și să se împace cu NASA.
La urma urmei, Uniunea Sovietică și SUA au încercat să colaboreze în domeniul spațial pe toată durata Războiului Rece, chiar dacă cele două țări au încercat, de asemenea, să se întreacă una pe cealaltă.