26 sept. 2023 | 20:42

Castelul secret din România. E de o frumuseţe rară, prea puţini ajung aici. Cetatea Ciorii e locuită şi înconjurată de păduri

Diverse
Castelul secret din România. E de o frumuseţe rară, prea puţini ajung aici. Cetatea Ciorii e locuită şi înconjurată de păduri
E de o frumuseţe rară, prea puţini ajung aici. Cetatea Ciorii e locuită şi înconjurată de păduri

Europa este plină de locuri istorice fascinante, fiecare cu povestea sa unică. Un astfel de loc este „Cetatea Ciorii”, o așezare străveche care reprezintă un important sit arheologic situat în România. Cu o istorie bogată și o arhitectură uimitoare, Cetatea Ciorii continuă să atragă vizitatori și cercetători din întreaga lume.

Cetatea Ciorii, singura încă locuită

Cetatea Ciorii, cunoscută și sub numele de Varjúvár, se distinge ca una dintre cele mai bine păstrate fortărețe din județul Sălaj, cu o caracteristică spectaculoasă – este încă locuită!

Această magnifică construcție se găsește în satul Stana, parte a comunei Almașu, pe traseul ce urcă peste dealurile ce duc către Huedin. Castelul reprezintă o veritabilă comoară arhitecturală și a fost deținut în trecut de faimosul arhitect Karoly Kos.

La parter, pereții nu prezintă tencuială, ci sunt compuși dintr-o zidărie din piatră spartă, în timp ce etajele sunt integral realizate din lemn. A fost gândit ca un atelier de lucru, dar a devenit locuința care ascunde o mulțime de secrete.

Există două modalități de a ajunge la locuința lui Károly Kós. Prima opțiune implică alegerea drumului E 60 și, înainte de a ajunge la intrarea în Izvoru Crișului dinspre Cluj, virezi la dreapta către Nădașu, apoi un indicator te va ghida să faci o întoarcere la stânga.

De aici, traseul poate fi parcurs doar cu o mașină 4×4 sau pe jos. Peisajul din zonă este uimitor și merită să fie explorat.

A doua variantă, mai simplă, constă în a ajunge la Halta Stana, de unde trebuie să parcurgi o plimbare de aproximativ 10 minute pe jos până la cetate.

Cetatea cu o arhitectură specială

Această clădire este caracterizată de un acoperiș cu două pante și prezintă un turn distinctiv în formă circulară, ce este învelit în șindrilă. Arhitectul a conceput integral întreaga structură, inclusiv fiecare detaliu, precum ușile, ferestrele, dar și elemente precum mânerele și balamalele, care au fost artistic decorate.

Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Arhitectul a fost și scriitor, grafician, etnograf şi politician. A venit în zonă după izbucnirea Primului Război Mondial, unde și-a clădit o casă de-a dreptul specială. Nu se aștepta, însă, că va deveni una dintre cele mai mari atracții.

etatea este acum un muzeu în aer liber. Turiștii pot explora zidurile vechi, turnurile de apărare și pot admira panorama impresionantă a împrejurimilor. Se spune că, în trecut, a fost jefuită și distrusă semnificativ.

Cum pot vizita turiștii cetatea

Cetatea Ciorii este un loc de-a dreptul magic, dar turiștii cu greu pot ajunge să o viziteze. Astăzi, locuința se află în posesia urmașilor lui Károly Kós și pe poarta de acces este afișată o notificare clară, care atestă că proprietatea este privată.

Te-ar putea interesa și: Cetatea din România unică în Europa. Turiştii străini sunt fascinaţi, ce are special

Acest lucru înseamnă că nu este deschisă fanilor, însă mulți nu se pot abține și profită când proprietarii nu sunt acasă. Atunci când nu sunt văzuți, turiștii deschid poarta și se bucură din plin de peisaje și de istoria din acea curte, fără a mai cere permisiunea.

Arhitectul Cetății se laudă cu o mulțime de alte opere celebre, de o frumusețe aparte: Biserica romano-catolică din Zebegeny, Pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, Şcoala primară şi Grădiniţa din strada Városmajor, Budapesta, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi Biserica Calvină din Cluj-Napoca

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro