Durere la înghițit? Ce boală poți avea, conform unui medic: „Acest factor triplează riscul”

Durere la înghițit? Ce boală poți avea, conform unui medic: „Acest factor triplează riscul”
Ai durere la înghițit? Este recomadnat să mergi la medic

De-a lungul veiții, nu de puține ori, am resimțit durere la înghițit. De cele mai multe ori, puneam aceste simptome pe mâncatul de înghetață, de exemplu. Dar, conform specialiștilor, s-ar putea să nu fie întotdeauna adevărat. Specialiștii oreliști ne spun ce boală poți avea, și că există anumiți factori care pot tripla riscul de îmbolnăvire.

Ai durere la înghițit? Este recomadnat să mergi la medic

Nu de puține ori ți s-a întâmplat să resimți durere la înghițit. Conform medicilor specialiști, în cazul în care această durere persistă, ar fi cazul să consulți un medic iar acesta îți va spune cu certitudine ce boală poți avea.

Conform medicului Raluca Grigore, atunci când resmițim durere la înghițit ar putea fi simptomele unei boli extrem de grave:

„Cauzele cancerelor de cap și gât sunt: fumatul, consumul cronic de etanol, uneori expunerea la factori nocivi, de obicei la lucrătorii din mine. De exemplu, şi în fabricile unde se lucrează cu foarte multă căldură.

Totodată, şi cei care sunt expuși în mod cronic la pulberi. Acestea sunt cele mai importante elemente pe care noi le luăm în discuție. Mai ales atunci când avem în față un pacient cu cancer de căi aeriene superioare.”, a spus medicul ORL Raluca Grigore, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Boala secolului care face ravagii printre pacienți. „Acest factor triplează riscul”

Comparativ cu principalele cauze de deces, spune studiul, contribuția bolii la nivelul laringelui este relativ modestă. Conform datelor statistice boala cuprinde aproximativ 150.677 din toate cazurile noi diagnosticate la nivel mondial.

Reprezintă aproximativ 81.892 din totalul deceselor cauzate de această boală. Același medic Raluca Grigore, spune că un factor este componenta genetică, care predispune un pacient la o astfel de boală, aceasta fiind „un factor care triplează riscul”.

„Expunerea la fumul de țigară este extrem de nociv, iar asocierea fumatului cu consum cronic de etanol practic triplează riscul de apariție al cancerului de laringe, dar şi de faringe.”, mai spune medicul Raluca Grigore.

O altă statistică arată că, numai în 2013, aproximativ 12.000 de cazuri noi au fost diagnosticate în SUA, iar aproximativ 4.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli. Alături de boala la nivel oral, cea la nivel laringian este cea mai frecventă afecțiune gravă la nivelul capului și gâtului în Europa.

Incidența în Europa pentru 2012 a fost estimată la 4,4 de afecțiuni la 100.000 de cazuri pe an, cu cea mai mare incidență fiind în Ungaria. Cea mai mică incidență a fost în Islanda, 1 la 100.000 de cazuri pe an.

Țara cu cea mai mare rată de mortalitate estimată a fost Moldova, mai spune studiul. Aici s-a înregistrat o rată de 4,7 la 100.000 de cazuri pe an, iar cea mai mică a fost Islanda.