Vești îngrijorătoare venite de la Alexandru Rafila. La câțiva pași de Capitală, în orașul dâmbovițean Răcari, a apărut un nou focar de infecție cu coronavirus. Este vorba de 41 de persoane din cadrul Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice care au fost confirmate pozitiv.
În Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice au fost depistați pozitiv cu COVID-19 41 de oameni, dintre care 32 de bătrâni și 9 persoane din rândul angajaților, potrivit Digi24.ro.
Primarul din Răcari a declarat pentru Medaifax că o angajată a contactat virusul de la soțul ei și care mai apoi, asimptomatică fiind, a l-a dus mai departe în centrul de bătrâni.
”Pe data de 10 aprilie, soţul unei colege, seara l-a luat febra musculară şi frisoane. A solicitat sprijinul ambulanţei şi dus la la Spitalul Judeţan din Târgovişte. I s-a făcut testul COVID-19 iar pe 13 aprilie a ieşti pozitiv. Am solicitat DSP testarea soţiei care lucrează în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice şi a ieşti şi acaesta pozitivă”, a declarat primarul Marius Caraveţeanu
Potrivit reprezentanților DSP Dâmbovița, toate persoanele confirmate pozitiv sunt asimptomatice și au fost trimise la Spitalul Judeţean Târgovişte la Secţia de Boli Infecţioase.
„Din fericire totí cei confirmaţi cu COVID 19 sunt asimtomatici. Au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Târgovişte la Secţia de Boli Infecţioase. Am testat şi restul personalului care era în izolarea acasă, aşteptăm rezultatele testelor”, a declarat şeful DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica.
Primarul localității a povestit că primele măsuri pe care le-a luat împotriva răspânndirii noului coronavirus au fost luate la începutul lunii martie, atunci când s-a dispus limitarea vizitelor în centru, iar programul de lucru al angajaților este în ture de câte două săptămâni. Totodată, autoritățile spun că centrul a fost deja dezinfectat și că ar putea să implementeze noi măsuri de sigurnață.
„Ar fi ideal să putem să testăm tot persoanalul de câte ori intră în tură, adică o data la două săptămâni”, a mai spus Sorin Stoica şeful DSP.
Potrivit profesorului Alexandru Rafila, în Franța, aproximativ 40% din decesele persoanelor îmbolnăvite de COVID-19 sunt vârstnici ce provin din căminele de bătrâni. Mai exact peste 7.000 de oameni.
„La centrele pentru vârstnici, testăm nu numai persoanele vârstnice care sunt simptomatice, dar testăm periodic şi personalul, de fiecare dată când intră în tură. Cel mai bine este ca personalul să lucreze două săptămâni, personalul să meargă acasă, iar noua echipă, care vine să îngrijească pacienţii să fie testată când intră în acest stabiliment”, a declarat Alexandru Rafila.