După împărtășanie poți mânca de dulce? Ce spun preoții, de fapt

de: Anca Lupescu
02 04. 2024

Împărtășania este o taină sfântă de bază a Bisericii, alături de sfântul Botez și Spovedania. Se spune că este cununa Tainelor, cea care unește omul cu Dumnezeu prin trupul și sângele Lui. Dar mulți creștini se întreabă dacă după împărtășanie poți mânca de dulce? La ce trebuie să fii atent după ce te împărtășești.

Totul despre împărtășanie

Împărtășania este momentul în care creștinii se unesc cu Dumnezeu prin Trupul și Sângele Lui. Aceasta este printre cele trei cele mai importante taine și singura prin care creștinii se mântuiesc.

Înainte de Împărtășanie, credincioșii trebuie să se abțină de la a mânca sau a bea ceva. Trebuie să îți începi ziua cu o rugăciune, iar după Sfânta Împărtășanie, preotul îți va spune ce trebuie să faci, ca să nu pierzi trupul și sângele Domnului.

Vezi și: Ce nu este bine să faci după împărtășanie. E mare păcat

Persoanele bolnave pot să se împărtășească chiar dacă nu au ținut post, dar cele care sunt sănătoase ar trebui să postească măcar 2-3 zile, dacă nu pot ține tot postul.

Sfânta Împărtășanie se dă celor care cred în Dumnezeu și vor să își curețe sufletul de toate păcatele. Această tămăduire a sufletului și trupului vine ca o binecuvântare pentru fiecare creștin.

Ca să primești taina Împărtășaniei, trebuie mai întâi să te spovedești, să îți mărturisești păcatele și să te căiești.

Apoi, treci prin fața altarului unde primești Sfânta Taină, după care va trebui să urmezi spusele preotului.

Citește și: Ce e interzis să facă unii români în Postul Paștelui. E mare păcat, mai bine mai aștepți

După împărtășanie poți mânca de dulce?

Având în vedere că înainte de Împărtășanie nu poți mânca și bea nimic, mulți se întreabă dacă după ce au primit această taină pot să se înfrupte din mâncăruri de dulce. 

Citește și: Efectele pe care le are rugăciunea asupra corpului tău. Specialiştii, uimiţi de rezultate

Împărtășania este observată în multe tradiții creștine, inclusiv la catolici, la ortodocși sau la protestanți.

Prin acest ritual, credincioșii primesc pâinea și vinul, adică trupul și sângele lui Hristos, în timpul unei procesiuni religioase. Pâinea și vinul sunt simboluri ale comuniunii spiritual cu Iisus.

După ce primești Împărtășania, mulți preoți îți vor spune că ar fi bine să păstrezi un timp de rugăciune și reculegere. Este un moment de introspecție și de apreciere a uniunii cu Hristos.

Ei îți pot recomanda să eviți să mănânci sau să bei, pentru că se spune că pierzi împărtășania.

Vezi și: Te poți împărtăși fără să ții post? Răspunsul preoților e clar

La fel cum te pregătești spiritual înainte de această taină ținând post, la fel ar trebui să o faci și după ce o primești.

Cel mai bine ar fi să eviți să mănânci de dulce și să eviți să mănânci orice un timp după împărtășanie. În Biserica Ortodoxă, împărtășania, pâinea și vinul, sunt oferite credincioșilor în cantități mic. Aceștia se pregătesc dinainte ținând post, iar în ziua primirii tainei țin post negru.

După ce ai primit împărtășania, se spune că e bine să te retragi un timp pentru rugăciune și reflecție asupra semnificației acestui moment special. Ia-l ca pe un moment în care poți vorbi cu Iisus și poți să îi mulțumești, să ai un moment de introspecție și singurătate.

Vezi și Alimentele de post pe care să nu le mai consumi până la Paște. Cât de periculoase sunt, de fapt

Evită mesele grele și evită să te îmbuibi. Nu mânca de dulce, ci concentrează-te pe taina pe care ai primit-o. Poți alege să continui să ții post sau poți doar să guști ceva pentru a alunga foamea.