19 mai 2022 | 18:44

După cât timp de la căsătorie bunurile devin comune. Cum se împarte averea în caz de divorț

Utile
După cât timp de la căsătorie bunurile devin comune. Cum se împarte averea în caz de divorț

După cât timp de la căsătorie bunurile devin comune este o dilemă pe care o au foarte multe persoane proaspăt căsătorite sau în prag de căsătorie sau chiar a celor aflate în prag de divorț. Împărțirea proprietății poate să devină foarte ușor un element al disputei dintre cupluri, atunci când divorțul bate la ușă. La divorț, bunurile vor fi împărțite în mod echitabil, nu întotdeauna în mod egal. Există două tipuri diferite de bunuri la divorț: bunuri pe care cuplul le-a cumpărat în timpul căsătoriei și bunuri care au aparținut unei din părți, înainte de căsătorie. Iată după cât timp de la căsătorie bunurile devin comune.

După cât timp de la căsătorie bunurile devin comune. Ce spune legea

Depinde de statul în care locuiește cuplul și de legile acelui stat. În timpul căsătoriei, aceste clasificări pot părea banale și de obicei nu reprezintă un factor luat în calcul, dar în cazul nefericit al unui divorț sau al unui deces, aceste detalii devin foarte importante.

Căsătoria - după cât timp devin comune bunurile

Timpul după care bunurile de la căsătorie devin comune

În România, statul ocrotește căsătoria şi familia; el sprijină, prin măsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei. Țara noastră se numără printre statele de drept comun privind proprietatea. Așadar, asta înseamnă că bunurile devin comune după căsătorie. Sistemul prevede că bunurile dobândite de un membru al unui cuplu căsătorit sunt deținute integral și exclusiv de cealaltă persoană.

Ce se întâmplă cu bunurile în cazul divorțului unui cuplu

În cazul în care cuplul divorțează sau obține o separare legală, instanța va decide cum vor fi împărțite bunurile conjugale. Bineînțeles, cuplul poate încheia un acord înainte de căsătorie, în care să explice modul de distribuire a proprietății maritale la divorț.

Prevederile legale ale Codului Civil al familiei cuprind existența a trei categorii de bunuri pe care le pot deține cuplurile, astfel:

  • bunuri comune
  • bunuri proprii
  • bunurilor comune ulterioare.

Bunurile dobândite după căsătorie

Bunurile dobândite de soți după căsătorie, chiar dacă sunt dobândite în mod individual sau împreună, fac parte din bunurile comune. Mai există și bunurile proprii care sunt incluse în categoria de bunuri ulterioare. Iată care sunt bunurile considerate a fi proprii:

  • bunurile dobândite înainte de căsătorie sau de adoptarea regimului comunităţii de bunuri;
  • bunurile dobândite după căsătorie, fie sub formă de donaţie, fie sub formă de moştenire, cu excepţia cazului când s-a specificat în înscrisul autentic de donaţie sau în testament că bunurile vor fi incluse în comunitatea de bunuri;
  • bunurile de uz strict personal ale unui soţ şi accesoriile aferente;
  • bunurile necesare unui soţ pentru desfăşurarea activităţii sale profesionale;
  • bunurile primite sub formă de despăgubiri pentru prejudicii, precum şi orice pensie acordată în virtutea pierderii parţiale sau totale a capacităţii de muncă;
  • bunurile dobândite contra preţului de transfer al bunurilor de mai sus sau prin schimb cu bunurile de mai sus, cu condiţia ca acest lucru să se precizeze în mod explicit la momentul achiziţiei.

Bunurile comune ulterioare

Există anumite bunuri comune ulterioare, iată care sunt acestea:

  • veniturile provenite din bunurile proprii ale unui soț, încasate din activitățile individuale ale acestuia, cu condiția ca acestea să existe în momentul divorțului;
  • bunurile destinate funcționării unei întreprinderi, precum și profitul unei întreprinderi înființate de unul dintre soți, dacă aceasta există în momentul divorțului.

Regimul bunurilor soților

Drepturile şi obligațiile patrimoniale ale soților, precum și regimul separației de bunuri și regimul bunurilor, sunt cuprinse în Codul Civil. Iată care sunt prevederile art.360, în ceea ce privește bunurile soților, potrivit Codului Civil:

,,Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.”

După cât timp de la căsătorie bunurile devin comune

Se consideră a fi comune, bunurile care, au fost dobândite din ziua încheierii căsătoriei dintre soți până în ziua încheierii acesteia prin desfacerea căsătoriei. Bunurile dobândite de oricare dintre soți în timpul căsătoriei sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale ambilor soți. Orice convenţie contrară este nulă și calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.

Așadar, cei interesați să afle care este răspunsul la întrebarea: după cât timp de la căsătorie bunurile devin comune, sunt lămuriți în acest sens. Chiar din momentul încheierii căsătoriei, bunurile devin comune. Este vorba numai despre căsătoria încheiată în faţa delegatului de stare civilă, care da naștere drepturilor şi obligaţiilor între soţi prevăzute în Codul Civil.

PlaySport
Imagini halucinante. Vedeta echipei plătite din bani publici, relații intime cu o fană în toaleta unui club. A fost surprins și s-a lăsat filmat
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu, aproape GOALĂ! Fusta e prea scurtă, s-a văzut TOT
Digi24
Sondaj AtlasIntel pentru Digi24. Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Geoană e pe primul loc. Cât ar obține Ciolacu sau Ciucă
Cancan.ro
OBSEDATĂ! Motivul pentru care Anamaria Prodan a chemat-o pe Corina Caciuc ca martor în procesul de divorț cu Reghe
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49. Unde s-a jucat biletul norocos și cât a costat
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
România e obligată! ORDINUL venit direct de la UE. Se aplică în toate statele membre
EVZ.ro
Legea pensiilor. Unele concedii vor fi luate în calcul la vechime
Adevarul
Confesiunile unui dependent de sex: „M-am culcat cu 300 de femei pe la spatele soției mele și o imploram să facă dragoste de cinci ori pe zi”
BZI.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Spynews.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Libertatea.ro
Cine e suspectul în cazul femeii ucise al cărei cadavru a fost găsit pe un câmp din Dâmbovița
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
S-au aflat finaliștii de la Survivor 2024. Cine sunt concurenții care vor lupta pentru premiul cel mare
Redactia.ro
FOTO Și-au bătut joc de Kylian Mbappe, după ce a fost "invizibil" cu Barcelona! Nici alții n-au scăpat de meme-uri
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Zona din România unde va fi ca vara. Regiunile în care vin ploile
EVZ.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews
Vor fi controlați. INTERDICȚIA care se aplică peste tot în ROMÂNIA. E trecut direct în lege
Capital.ro
Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului! Medic: ”Se găsește în toate aceste alimente!”
Antena 3
Ilie Năstase a preluat modelul lui Robert de Niro și vrea un copil, deși a trecut de 70 de ani
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
Cine e câştigătorul Survivor România All Stars 2024. Cei trei care s-au bătut în finală pentru premiul de 100.000 de euro
Mediaflux
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
O femeie a vrut să își renoveze bucătăria, însă a avut parte de o surpriză uriașă. Ce a putut să descopere sub casă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro