Ce este interzis să faci cu certificatele de căsătorie, de naştere sau de deces. Greşeala care duce la anularea acestor acte

Ce este interzis să faci cu certificatele de căsătorie, de naştere sau de deces. Greşeala care duce la anularea acestor acte
Legea nr. 105/2022 promulgată de Iohannis pe 2 mai 2022

Indiferent că ești cetățean român, sau de altă naționalitate, o mare parte din statele lumii interzic prin lege un anume lucru, când vine vorba de certificatele de căsătorie, de naştere sau de deces. Cei care decid să plastifieze aceste documente, conform legii românești promulgate pe 2 mai, acest lucru duce automat la anularea documentelor. Pe 2 mai Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege, Legea nr. 105/2022, care prevede acest aspect ca fiind interzis.

Legea nr. 105/2022 promulgată de Iohannis pe 2 mai 2022

Încă de anul trecut, pe masa celor două camere din Parlamentul României, era un proiect de lege ce-și propunea mai multe schimbări la Legea nr. 119/1996. Proiectul venea cu modificări esențiale la legea existentă, printre care și cea legată de noii născuți. Conform legii nu va mai fi voie cu mai mult de trei prenume pentru nou născuți pe certificatul de naștere.

„înscrierea, la momentul înregistrării actelor de naștere, a prenumelui multiplu format din maximum trei cuvinte, în considerarea faptului că, la completarea olografă a actului/certificatului de stare civilă, rubricile pre-tipărite din cuprinsul acestora fiind depășite, documentele în sine sunt ilizibile.

De asemenea, în perspectiva informatizării sistemului de stare civilă trebuie reținut că, din inconveniente de natură tehnică, spațiile dedicate înscrierii datelor alfanumerice vor prezenta diferențe majore;”, se arată în noua lege promulgată de Klaus Iohannis.

Cei care decid să plastifieze certificatele de căsătorie, de naştere sau de deces, riscă anularea documentelor

În aceeași lege, inițiatorii proiectului au mai inclus un nou paragraf care modifică legea deja existentă. Paragraful face referire la practica de plastifiere a documentelor. Dacă până de curând acest lucru nu era interzis, odată cu promulgarea legii, procesul de plastifiere devine interzis.

„( 11) Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule.

Nulitatea se constată de către ofiţerii de stare civilă,  funcţionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României.”, se stipulează în Legea nr. 105/2022.

Legea spune că documentele, odată plastifiate, își vor pierde legitimitatea și, deci, automat vor fi anulate. Nulitatea va fi declarată de ofițșerii de stare civilă, având în vedere că tot aceștia sunt și emitenții documentelor.

Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis și, ulterior, publicată în Monitorul Oficial din data de 29 aprilie, iar efectele acesteia intră în vigoare imediat.