Dumitru Pop Tincu a murit. Maestrul popular al Cimitirului Vesel din Săpânţa participase şi la „Chefi la cuţite”

de: Ștefan R. Apostol
16 12. 2022

În urmă cu 87 de ani, în comuna Săpânța apărea ceea ce astăzi cunoaștem ca „Cimitirul Vesel”. Situat în județul Maramureș, „Cimitirul Vesel din Săpânța” avea să devină în următorii ani un loc de pelerinaj. A devenit o adevărată atracție turistică. Asta datorită muncii inițiatorului, Stan Ioan Pătraș, dar și a ucenicului său, regretatul Dumitru Pop Tincu. Din păcate, cel care a continuat munca lui Stan Ioan Pătraș a încetat din viață, la doar 67 de ani.

„Cimitirul Vesel din Săpânță” și cele peste 800 de morminte „vesele”

Astăzi toată lumea știe despre acest loc din județul Maramureș, „Cimitirul Vesel din Săpânța”, și cel puțin odată turiștii l-au vizitat. Povestea acestui cimitir aparte a început în 1935, când Stan Ioan Pătraș făcea primul epitaf pe crucea unui mormânt. Între anii 1935 și 1977, anul morții sale, Stan Ioan Pătraș avea să-și perfecționeze arta sculptatului de cruci, fiecare dintre ele având și un epitaf comic scris.

Dar, cum nu mai făcea față singur, Stan Ioan Pătraș a căutat un ucenic, găsindu-l în persoana binecunoscutului Dumitru Pop Tincu. După moartea inițiatorului acestui monument, Stan Ioan Pătraș, Dumitru Pop Tincu i-a continuat munca, dar a locuit în casa acestuia, pe care ulterior a făcut-o muzeu și atelier.

Vezi și: Top 5 pensiuni din Maramureș: condiții excelente de cazare, mâncare din producție proprie și gazde execelente

S-a stins din viață Dumitru Pop Tincu, maestrul popular al Cimitirului Vesel din Săpânţa

Din păcate, astăzi, la doar 67 de ani, celebrul maestru popular a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de Teofil Ivanciuc, un cunoscut ghid de turism din Maramureș. Cei care l-au cunoscut au aflat de tragica veste pe pagina de Facebook a ghidului turistic maramureșan:

„Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cel mai cunoscut și mediatizat creator popular maramureșean, cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris… Albastrul de Săpânța este, acum, mai întunecat, mai trist…Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!”, a scris Teofil Ivanciuc pe pagina sa de Facebook.

Unii dintre noi și-aduc aminte și de participarea regretatului Dumitru Pop Tincu la „Chefi la cuţite”, la ediția din 2020, când a reușit să-i impresioneze pe cei trei Chefi:

Pentru cei care nu au ajuns la „Cimitirul Vesel din Săpânța”, vă putem spune că „pădurea de cruci albastre din lemn” este impresionantă. Este un cimitir ca niciun altul din lume. Anual atrage peste 200.000 de turiști la Săpânța, ceea ce o face una dintre cele mai populare atracții turistice din România.

Cimitirul  este plin de poeme amuzante. Majoritatea acestor epitafuri ilustrează cu ironie viața, obiceiurile și relațiile interpersonale ale oamenilor. Unul dintre ele este deosebit de îndrăgit de vizitatori, e altfel și primul, fiind scris de Stan Ioan Pătraș:

„Sub această cruce grea, zace biata soacră-mea,
Trei zile de mai trăia zăceam eu și cetea ea.
Voi care treceți pă aici încercați să n-o treziți
Că acasă dacă vine iară-i cu gura pă mine,
Da așa eu m-oi purta ca-napoi n-a înturna.”