Dulceață din coji de pepene. Care e secretul acestei rețete preferată de greci

de: Dumitrache Diana
25 11. 2020

Una dintre cele mai bune conserve pe care le poţi avea în cămară este cea de dulceaţă din coji de pepene verde. Este un adevărat deliciu, însă această reţetă preferată de greci are un secret. Iată ingredientul care transformă preparatul în ceva cu totul special.

Reţetă de dulceaţă din coji de pepene verde

Cine spune că nu ne putem bucura de deliciul verii şi în sezonul rece?! Dulceaţa din coji de pepene este un preparat cu adevărat special, uşor de făcut şi foarte aromat. Deşi reţeta este preferată de greci, în ultimii ani gospodinele din România au început să prepare şi ele acest desert minunat. Secretul uneia dintre cele mai bune dulceţuri din câte există este un praf de mare ajutor în bucătărie: bicarbonatul de sodiu.

Ingrediente necesare pentru dulceaţă de pepene verde:

  • 1 kg de coji de pepene verde;
  • 800 g de zahăr;
  • Jumătate de lămâie.
  • Apă rece
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare Dulceaţă de pepene verde

Primul pas pe care trebuie să îl facem este să spălăm bine pepenele. Apoi, acesta trebuie tăiat felii, iar pulpa şi coaja se separă, lăsând doar un strat subţire de pulpă roşie pe stratul verde. Acestea se taie cubuleţe şi se pun într-o cratiţă specială pentru dulceaţă (trebuie să aibă fundul gros pentru a nu se lipi). Cojile de pepene se acoperă cu apă rece în care s-a dizolvat bicarbonatul de sodiu.

Următorul pas este să fierbem cojile de pepene timp de 2-3 minute din momentul în care apa clocoteşte. Imediat după trecerea timpului, cojile se scot din apă. Acestea se pun din nou în cratiţă şi se presară peste ele zahărul. Se lasă timp de două ore deoparte. Nu trebuie amestecat decât foarte puţin pentru omogenizarea zahărului. Altfel, riscăm să sfărâmăm cubuleţele.

Cratiţa se pune pe foc mic până când ajunge la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc. Se lasă la răcit peste noapte (sau 8 ore). Lămâia se adaugă în dulceaţă şi se dă din nou la foc mic pentru alte 2-3 minute. Se lasă iar la răcit pentru 8 ore. Apoi se repetă procedeul explicat mai sus. Cât este fierbinte, ea trebuie transferată repede în borcane sterilizate.

Acestea se închid ermetic şi se lasă la răcit la temperatura camerei înainte de a fi mutate la loc rece şi uscat.

Puteţi folosi dulceaţa, în sezonul rece, pentru prepararea celor mai bune prajturi, la cozonac sau poate fi mâncată pe o felie de pâine proaspătă de casă cu unt.