DRPCIV aduce un anunț de mare importanță pentru toți conducătorii din România. Ce anunț au făcut autoritățile și care este noua modificare pe care trebuie să o ia la cunoștință toți șoferii?
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor vine cu clarificări despre informațiile care nu pot fi furnizate în regim telefonic. Cetățenii au sunat în număr mare pentru semnele de întrebare trezite în urma ultimului anunț. Instituția a venit astfel cu următoarele aspecte în privința nelămuririlor șoferilor:
-verificări cu privire la programările online.
Solicitarea se transmite numai prin formularul de petiţii online – www.drpciv.ro, sectiunea contact cu furnizarea tuturor datelor folosite la programare inclusiv: serviciu, judet, adresă de email)
-verificarea datelor personale, emitere sau livrare documente.
Aveţi posibilitatea de verifica stadiul emiterii documentelor preschimbate pe www.drpciv.ro, servicii online: emitere permis/emitere certificat .
Permisele care sunt obținute noi prin examen nu se verifică, iar termenul de livrare al acestora este cuprins între 5 și 15 zile calendaristice. Șoferii noi trebuie să se adreseze serviciului unde au susținut examenul după expirarea documentului.
Pentru comunicarea:
– stadiului de soluţionare a anumitor cereri depuse la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor judeţene
– datelor de programare la examen teoretic/practic
– programului de lucru detaliat al serviciilor publice comunitare
Seria de modificări legislative la Codul Rutier s-a petrecut după ce la Senat a fost depusă o propunere pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului cu numărul 195/2002. Aceasta se referă la circulația pe drumurile publice, iar proiectul prevede unele completări ale articolelor care sunt deja existente și care reglementează infracțiunile și pedepsele aplicate.
Concret, se dorește introducerea unui nou punct – punctul 231 care să aibă următorul cuprins: ”nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”.
Clasele de sancţiuni sunt:
– clasa I: 2-3 puncte-amendă
– clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă
– clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă
– clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă
– clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.
”Poate reuşim să ne aşezăm cu Legislativul să avem un Cod rutier nou, modern. Eu am fost, trei ani, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor şi tot a doua iniţiativă era legată de Codul rutier. Codul rutier se modifică într-un an de foarte, foarte multe ori, de aceea cred că o dezbatere serioasă Executiv – Legislativ – societate civilă – ONG-uri, toţi cei care-şi doresc să participe la o astfel de dezbatere, să fie organizată cât mai repede cu putinţă astfel încât să transmitem către Parlament un nou Cod rutier modern”
Lucian Bode, ministru de Interne