Drama sopranei Angela Gheorghiu pe care a trăit-o în România. Asta e realitatea noastră

Drama sopranei Angela Gheorghiu pe care a trăit-o în România. Asta e realitatea noastră
Drama sopranei Angela Gheorghiu pe care a trăit-o în România

Soprana Angela Gheorghiu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj extrem de dureros. Ea a vorbit despre faptul că nu a fost invitată în țara sa natală să interpreteze niciun rol de operă, așa cum se întâmplă cu colegii săi care sunt cânte anual în țările lor de origine.

Drama sopranei Angela Gheorghiu pe care a trăit-o în România

Angela Gheorghiu spune că pe data de 20 iunie se împlinesc 31 de ani de primul și singurul ei spectacol de operă pe o scenă din România. Este vorba despre un spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, și anume, La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990.

”Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990

În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.

În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să iși promoveze și să iși respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întamplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc)”, a precizat soprana Angela Gheorghiu pe pagina de Facebook.

”Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni”

Angela Gheorghiu a ținut să atragă atenția și că cultura reprezintă oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, însă afirmă că acest domeniu pare a fi prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autoritățile de la noi.

”Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță.

Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, a scris Angela Gheorghiu pe pagina sa de Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI