Drama Luminiței Gheorghiu. Momente cumplite pentru actriță, înainte să moară (exclusiv)

Drama Luminiței Gheorghiu. Momente cumplite pentru actriță, înainte să moară (exclusiv)
Catrina Moromete, personajul care a urmărit-o toată viața

„Moromeții” lui Stere Gulea au rămas fără Catrina Moromete. Ieri, pe 5 iulie 2021, Luminița Gheorghiu pierdea lupta cu cancerul. Un om retras, aproape timid, dar cu o forță scenică de neegalat a plecat într-o altă lume. Cel care i-a făcut un laudatium regretatei actrițe a fost chiar cel care îi încredința rolul din unul din cele mai bune filme românești.

Catrina Moromete, personajul care a urmărit-o toată viața

Luminița Gheorghiu este cea care-i dădea viață, în urmă cu 37 de ani, personajului Catrina, din pelicula „Moromeții”, regizat de Stere Gulea, după un roman de Marin Preda. Considerat unul din cele mai bune filme românești, pentru regretata Luminița Gheorghiu a fost o adevărată rampă de lansare și de recunoaștere a valorii sale actoricești. Ceea ce a făcut și mai puternic jocul ei în această peliculă, povestește Stere Gulea, este drama prin care trecea exact cu trei luni înainte de începerea filmărilor.

”Tocmai îi murise de trei luni o fată, la vârsta de şase ani, Iuliana. Luminiţa Gheorghiu a jucat rolul Catrinei, soţia lui Ilie Moromete, ca şi cum tragedia nici nu se produsese.

Puţină lume a îndurat ceea ce a îndurat femeia asta, fără a se plânge vreodată!

În arta asta nu poţi păcăli camera. Iar ea avea o relaţie specială cu camera de filmare.

Pe chipul ei se putea citi o trăire autentică de fiecare dată, indiferent de filmul în care juca.”, a povestit Stere Gulea celor de la impact.

Luminița Gheorghiu, un actor sincer în fața camerei

Absolventă a Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică „i L.Caragagiale”, la clasa celebrului Ion Cojar, Luminița Gheroghiu avea nativ acea sinceritate în fața camerei și a reflectoarelor. După absolvirea facultății a jucat pe scene importante din țară, ajungând ca între 1976 și 2003 să fie  actrița Teatrului Bulandra din București.

Dar dramele, așa cum spune Stere Gulea, nu au evitat-o. În urmă cu 8 ani primea o a doua lovitură, fiind diagnosticată cu un cancer la plămâni. Femeie puternică, Luminița Gheorghiu a reușit să treacă de trei ori peste boală, dar se pare că în ultima vreme boala recidivase.

Stere Gulea, fiindu-i și un prieten apropiat, este cel care ar fi fost ultimul care văzut-o pe actriță în viață.

„Dar seria necazurilor nu s-a oprit aici. În 2013, a aflat că are cancer la plămâni. A decis să lupte, dar boala a revenit de trei ori.  Nu trişa nicio secundă, atunci când juca! În toamna anului trecut ne-am văzut ultima dată, faţă-n faţă.

Avea evidente dificultăţi de deplasare, dar am râs, ca în vremurile bune. Am încercat să dau de ea şi de Sărbători, dar telefonul a sunat în zadar.

Atunci am înţeles şi am ţinut legătura cu cealaltă fiica a ei, Alexandra!”, a mai povestit regizorul celor de la Impact.

Din palmaresul recent a regretatei actrițe Luminița Gheorghiu reamintim rolul din „Moartea domnului Lăzărescu” și rolul din filmul premiat la Berlin, „Poziția Copilului”.

Pentru rolul din „Moartea domnului Lăzărescu”, Lumința Gheorghiu primea,  în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film, de la Los Angeles.

Pentru rolul din controversatul „Poziția Copilului”, i se recunoșteau meritele actoricești la Premiile Gopo, primind premiul pentru cel mai bun rol.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI