Cum explică Dragnea economia României cu ajutorul mătușilor lui Ștefănescu

Cum explică Dragnea economia României cu ajutorul mătușilor lui Ștefănescu

Liviu Dragnea a ținut o adevărată „lecție” de economie joi seara și a încercat să explice, pe înțelesul tuturor, de ce crede că economia merge bine.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că veniturile românilor au crescut, iar cheltuielile pentru recreere și cultură s-au triplat de când Guvernul PSD e la putere. Oamenii nu mai au griji și totul merge perfect, în opinia șefului social-democraților.

Dragnea a oferit chiar și exemple, într-o emisiune la Antena 3. Le-a invocat pe mătușile secretarului general al PSD, Codrin Ștefănescu.

Dragnea, economia și mătușile lui Codrin Ștefănescu

Liviu Dragnea crede că măsurile economice ale PSD au scos lumea din casă. Românii călătoresc mai mult și nu mai au grija zilei de mâine, în opinia liderului PSD.

„Cheltuielile pentru recreere şi cultură, aproape s-au triplat. Oamenii, nu toţi, dar din ce în ce mai mulţi…asta ne-a interesat să-i ducem în clasa de mijloc…nu mai au grija zilei de mâine şi îşi permit să meargă la acţiuni de cultură, îşi permit să meargă în concedii. Asta înseamnă că au avut bani, pentru că au crescut lefurile şi vor creşte în continuare”.
Liviu Dragnea, la Antena 3

Liderul PSD susține că turismul intern a crescut cu 1,5 milioane de turişti, iar peste patru milioane de români au plecat în concedii în afara ţării, în ultimii doi ani.

Liviu Dragnea a dat un exemplu concret: mătușile lui Codrin Ștefănescu, niște „doamne finuțe și rasate”.

„Vorbeam cu Codrin Ştefănescu aseară, când ne întorceam de la Giurgiu, şi spunea că are nişte mătuşi, doamne foarte educate, pregătite, foarte finuţe şi rasate care ani de zile nu ieşeau la restaurant şi de câteva luni de zile merg frecvent la restaurant împreună. Mănâncă ce mănâncă, beau un suc, beau o cafea. Şi au spus:  «Acum începem să ne permitem, nu ne mai este frică de ziua de mâine, nu mai eşti obligată să alegi între medicamente şi mâncare, între mâncare şi facturi»”.
Liviu Dragnea, președintele PSD

Ce nu spune Liviu Dragnea

Liviu Dragnea e cunoscut pentru declarațiile cu iz populist, dar mulți economiști îi atrag atenția că majorările de salarii și pensii, atunci când economia nu permite, pot da peste cap totul. Liderul PSD susține că, datorită salariilor mai mari, oamenii ies mai des la restaurant.

Ceea ce nu spune Dragnea e că, atunci când există cerere mare, cresc și prețurile. Cu alte cuvinte, un român cu un salariu mai mare va cheltui mai mult și atunci prețurile bunurilor de consum cresc. Dovadă stau chiar cifrele din luna martie, care arată că inflația a ajuns la 4%.

Totodată, Dragnea vorbește de creșterea turismului intern. Dar e un turism care a fost alimentat de tichetele de vacanță, acordate bugetarilor. Sunt bani dați tot de Guvern, în speranța că se întorc în economie, din taxe și impozite.