Draga Olteanu Matei a murit. Actrița avea 87 de ani. Cauza morții

Draga Olteanu Matei a murit. Actrița avea 87 de ani. Cauza morții
Doliu în România. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani

Este doliu în România. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani. Îndrăgita actriţă fusese dusă la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Draga Olteanu Matei, dusă în stare gravă la spital

Draga Olteanu Matei a decedat astăzi, 18 noiembrie, la vârsta de 87 de ani. Actriţa care a făcut generaţii întregi de români să râdă cu gura până la urechi fusese adusă pe 13 noiembrie, în stare gravă, la Unitatea de Primiri Urgenţe Sf. Spiridon din Iaşi, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Medicii au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri.

În urmă cu doar câţiva ani, aceasta spunea că îşi doreşte ca oamenii să îşi aducă aminte de ea în rolurile pe care le-a jucat, nu bătrână şi neputincioasă.

“Nu trebuie să plângem. Cine ajunge la capăt scapă, deși ne dorim să mai fie ceva. E prea frumosă viața pe pământ dacă știi să ți-o faci ca să mai fie ceva de trăit după…. Am scris în unul din caietele mele… M-am rugat lui Dumnezeu: dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă. Sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc, din cauză că iubesc viața foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că ați trecut să mă vedeți…

La UNITER și la alte mari festivaluri de gen se dau fotografiile celor care au dispărut… Nu se gândește nimeni că acei oameni au fost cunoscuți în rolurile pe care le-au avut, nu ca oameni în viața reală, care au îmbătrânit. I-am și spus lui Caramitru, nu mă pune pe mine asta de acum, pune-o p-aia care a fost și a jucat….acela e chipul pe care îl știu și l-au iubit oamenii…”, a declarat Draga Olteanu Matei, la TVR2.

Doliu în România. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani
Doliu în România. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani

Draga Olteanu Matei, carieră impresionantă în teatru şi film

Una dintre cele mai mari actriţe din România, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, 60 de piese de teatru şi în peste 100 de roluri în televiziune. Debutul l-a avut la 13 ani odată cu rolul din “Prinţesa din Pădurea Adormită”, apoi a intrat în echipe de amatori ale şcolii sau ale Casei Armatei, pe care le şi conducea. Talentul şi pasiunea pentru teatru au dus-o la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pe care l-a şi absolvit în 1956. Apoi, “Coana Chiriţă” a încântat cu rolurile ei generaţii întregi de români.

De câţiva ani, marea actriţă părăsise Bucureştiul pentru a se muta în Piatra Neamţ. Starea sa de sănătate se agravase în urma morţii soţului ei (2014), medicul Ion Matei, cei doi fiind căsătoriţi timp de 45 de ani. Spunea, în urmă cu doar câteva luni, că aşteaptă să îşi reîntâlnească iubirea, în Ceruri.

“Desigur că are probleme de sănătate, ca orice altă persoană de aproape 90 de ani. Însă nu suferă de vreo afecțiune gravă și în niciun caz nu a încetat din viață. Este bine, voioasă, scrie piese de teatru, citește în curte, se uită la televizor, uneori iese seara la plimbare în jurul casei. Se bucură de bărânețe, de soare, de flori.

Ne povestește mereu de soțul dumneaei și ne spune că de abia așteaptă să îl reîntâlnească în Ceruri. Nu dorește să se întoarcă la București, spune că aici, la Piatra Neamț, este casa dumneai. Este adevărat că nu mai primește atât de mulți musafiri ca în urmă cu 2-3 ani. Obosește mult mai repede, se odihnește mai mult. Îi este și foarte teamă de toată problema aceasta cu coronavirusul, așa că a stat destul de izolată”, au spus surse de încredere, din apropierea marii actrițe, pentru Impact.ro.

Doliu in Romania. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani
Doliu in Romania. Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani

Coana Chiriţa ne-a fost “Dragă”…

Poate cel mai cunoscut rol al actriţei este cel din “Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 și Chiriţa la Iași 1987). Cariera în televiziune a fost memorabilă, programele sale de varietăţi sau de Revelion fiind mărturii clare ale talentului său. Să nu uităm de Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

Un lucru mai puţin cunoscut de admiratorii acesteia este povestea prenumelui. “Vinovat” a fost tatăl…

“Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Drag să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul. E cel mai mare cadou.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI