Dr. Virgil Musta, vești bune pentru români despre valul 5 al pandemiei: „Studiile arată că nu ar fi atât de patogen”

Dr. Virgil Musta, vești bune pentru români despre valul 5 al pandemiei: „Studiile arată că nu ar fi atât de patogen”
Ce trebuie sa faci daca esti infectat

Medicul Virgil Musta vine cu vești neașteptate despre pandemie. Cadrul medical dă speranță oamenilor și spune că acest val al pandemiei va fi trecut destul de ușor. În plus, noua tulpină Omicron este mult mai puțin gravă decât varianta Delta, care provoca multe decese. Cu toate acestea, Omicron se răspândește mai rapid, motiv pentru care există atât de multe cazuri. Chiar și așa, sistemul medical este presat din cauza aceasta, însă faptul că noua variantă este mai slabă va duce la mai puține decese.

Vești bune pentru români

Cazurile de infectare cu Omicron vor crește foarte rapid din cauza faptului că această variantă este mult mai contagioasă. Cu toate acestea, nu provoacă la fel de multe victime precum Delta.

”Numărul de cazuri va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate. 

Pe de altă parte, sunt și vești bune. Ați văzut, graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede. 

A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese”, a spus medicul.

Ce se întâmplă cu varianta Omicron

El a mai spus că studiile arată că nu ar fi atât de patogen, însă există totuși un pericol în România, având în vedere că rata de vaccinare este undeva la 40%. De altfel, medicul a explicat că nici la varianta Delta nu apăreau forme severe la pacienții vaccinați.

„Aparent, studiile arată că nu ar fi atât de patogen. Doar că trebuie să fim puțin precauți. Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%.

Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare sau la noi totuși vor fi forme severe și decese”, a spus medicul Vigil Musta la Antena 3. 

El a mai declarat că la noi în țară există medicație și mijloace suficiente pentru a trata cazurile grave. Cetățenii trebuie să apeleze la medici din timp pentru a trata boala.

„Se pare că testele antigen sunt  mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron. Deci recomandat este testul PCR.

Dacă este pozitiv, imediat soliciți serviciile medicale pentru administrarea de medicație”, a continuat Virgil Musta.