Medicii pediatri trag un semnal de alarmă uriaș cu privire la valul de viroze care paralizează spitalele de copii din România. Din păcate, în acest an, medicii se confruntă cu un număr dublu al pacienților minori. Cunoscutul medic, Mihai Craiu, atenționează părinții cu privire la riscurile care pot apărea, în cazul în care numărul copiilor bolnavi va depăși numărul paturilor disponibile, cât și al aparaturii.
Potrivit medicilor, virusurile din acest an sunt mai agresive, iar acest lucru ridică mari probleme în spitalele de pediatrie din țară, acolo unde numărul pacienților s-a dublat, iar gravitatea cazurilor a crescut.
Se pare că această schimbare se datorează nevoii de adaptare a virușilor la „concurența” SARS-CoV-2, iar acest lucru aduce cu sine cazuri mai grave de viroze în rândul cetățenilor, în special al copiilor, al căror stări de sănătate se agravează tot mai tare, unii dintre pacienți, având nevoie de intubare.
Recent, medicul Mihai Craiu a anunțat că în Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” s-au luat măsuri extrem de stricte pentru a face față numărului mare de internări, astfel că triajele sunt foarte stricte, având prioritate pacienții în stare gravă.
„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate”, a transmis dr. Mihai Craiu, potrivit Digi24.
De asemenea, medicul Mihai Craiu avertizează că 10% dintre copii ajung în Camera de Gardă cu insuficiență respiratorie, având nevoie urgentă de oxigen pentru a putea respira.
Medicul Mihai Craiu a explicat că situația locurilor din spitale este extrem de dură, astfel că medicii sunt nevoiți să trimită acasă, sub tratament, pacienții care nu necesită internare urgentă. Bineînțeles că această situație nemulțumește părinții copiilor care par să fie neglijați în favoarea urgențelor, însă o parte din ei înțeleg situația și o acceptă.
Medicul pediatru atrage atenția cu privire la posibilitatea repetării scenariului Covid-19, atunci când din lipsă de locuri suficiente, o parte dintre copilași au fost transferați la spitalele din provincie.
„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..”
Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a transmis medicul, potrivit sursei citate.