19 sept. 2022 | 07:42

Dr. Beatrice Mahler, avertisment privind diferitele simptome de long COVID. La ce trebuie să fie foarte atenți pacienții care au trecut prin boală

Sănătate
Dr. Beatrice Mahler, avertisment privind diferitele simptome de long COVID. La ce trebuie să fie foarte atenți pacienții care au trecut prin boală
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a atras atenția asupra unor aspecte importante din punct de vedere medical. Din păcate, mulți pacienți care s-au confruntat cu infecția de Covid-19 au rămas cu sechele. Iată ce semnal de alarmă trage medicul pneumolog.

Efectele lăsate de infecția cu Covid-19

Medicul Beatrice Mahler a fost prezentă pe tot parcursul pandemiei de Covid-19, informând populația cu privire la evoluția pandemiei și a stării de sănătate a pacienților infectați. Practic, managerul spitalului „Marius Nasta” a fost una dintre vocile sistemului medical, avertizând populația atunci când numărul cazurilor atingea cote inimaginabile și liniștind-o atunci când tensiunea din secțiile Covid-19 ale spitalelor scădea ca intensitate.

În urmă cu puțin timp, Beatrice Mahler a vorbit despre diversele manifestări pe care pacienții cu long COVID le au în această perioadă. Mai mult, există persoane pentru care o anumită boală (deja existentă) a fost activată după infecția cu Covid-19.

„Dacă vorbim de long COVID, lucrurile sunt destul de variate şi nu pot să spun că avem un cod de diagnostic valabil pentru toate tipurile de manifestări pe care le întâlnim în long COVID.

Practic, vorbim despre pacienţi care se prezintă cu simptomatologie variată şi sunt încadraţi într-una dintre afecţiunile care sugerează cel mai mult o boală pe care o cunoaştem deja, dar care a fost declanşată de COVID”, a explicat managerul, potrivit News.ro.

Sub ce formă pot apărea diferitele simptomatologii

Beatrice Mahler a menționat faptul că, long COVID nu poate fi identificat printr-o singură afecțiune care apare la pacienții care au trecut prin Covid-19, astfel că depinde foarte mult de problema pe care pacientul a avut-o anterior infecției cu coronavirus.

„Atunci când vorbim despre long COVID, nu putem vorbi despre o singură afecţiune, termenul acesta cuprinde, cel puţin la nivelul aparatului respirator, o multitudine de simptome, simptome pe care le grupăm în afecţiuni diverse.

De la astm bronşic sau momentul COVID-ului practic, declanşează apariţia unui astm pe care pacientul nu-l avea ca diagnostic anterior, la leziuni pulmonare interstiţiale, acea fibroză pulmonară care însă are o tipologie aparte, nu este fibroza idiopatică pe care o ştiam, dar despre care avem însă mult de învăţat în viitor, şi pneumonii recurente cu germeni mai puţin obişnuiţi, cele mai frecvente sunt acele pneumonii date de ciuperci.

Beatrice Mahler a explicat că această nouă afecțiune nouă, LONG Covid, nu are un cod special, aceasta fiind aparută recent, odată cu noul coronavirus. Cu toate acestea, numărul exact al persoanelor afectate nu se cunoaște, însă există multe persoane care se prezintă la spital cu diverse afecțiuni, toate manifestate în urma infecției cu Covid—19.

Cine sunt pacienții care se prezintă cel mai des la spital

Medicul Beatrice Mahler susține că majoritatea pacienților fac parte din anumite categorii clare. Fie sunt persoane nevaccinate, fie doar cu o singură doză de vaccin sau persoane care au avut diverse alte afecțiuni înainte, iar acum se resimt efectele.

Pneumologul de la Marius Nasta le recomandă pacienților cu boli cronice să fie extrem de atenți și vigilenți în fața oricărei infecții respiratorii. Acest lucru trebuie să aibă în vedere o igienă cât mai bună, imunizarea cu vitamine și vaccinuri prin care se poate evita contactarea unor viruși, cât și un stil de viață și alimentar sănătos.

Dar înainte detoate, medicul Beatrice Mahler le recomandă paceinților cu boli cronice să aibă ca prioritate urmarea unui tratament corect pentru bolile deja existente. Dr. Mahler recomandă ca pacienții cu boli cronice să fie în continuare prudenți în fața oricărei infecții respiratorii.

„Mesajul meu s-ar îndrepta pentru persoanele care au şi alte afecţiuni asociate, este extrem de important pentru ele ca tratamentul bolii de bază să fie făcut corect, indiferent dacă vorbim de un astm bronşic sau de o hipertensiune arterială, sau de un diabet, boala de bază trebuie să fie compensată.

Sunt o serie de preparate care pot ajuta la creşterea imunităţii, fie sub formă de injecţii, avem vaccinuri care se pot administra începând cu luna septembrie, sunt vaccinurile antipneumococice, apoi vaccinul antigripal, dar şi preparate sub formă de tablete care pot fi administrate şi cresc imunitatea şi pregătesc practic organismul pentru trecerea prin iarnă.

Nu în ultimul rând, stilul de viaţă contează şi cred că schimbarea stilului de viaţă cu includerea exerciţiilor fizice uşoare, măcar mers în fiecare zi 30 de minute, poate să facă diferenţa atunci când trecem printr-un moment mai dificil cum este cel de boală”, a concluzionat dr. Beatrice Mahler.

 

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
O nouă rețetă din Dubai face furori. Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Se prepară ușor acasă
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro