Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a vorbit despre situația îngrijorătoare întâlnită în această perioadă în spitale. Potrivit specialistului, persoanele care s-au confruntat cu forme ușoare de Covid-19 au parte la câteva luni distanță de schimbări în rău a stării de sănătate, prezentând probleme cu care se confruntă persoanele fumătoare de 20 de ani.
Pandemia de Covid-19 a afectat o mare parte dintre români, aceștia fiind împărțiți în mai multe categorii, în funcție de gradul de afectare în urma infectării cu virusul nemilos. Ei bine, categoria cea mai fericită părea a fi a celor care au trecut prin boală ușor, dezvoltând forme simple ale bolii.
Surpriza neplăcută vine, însă, la o perioadă de câteva luni distanță, astfel că persoanele care au avut forme ușoare de Covid, revin la doctor cu simptome de Covid prelungit, având afecțiuni similare la plămâni cu cele ale persoanele fumătoare de peste 20 de ani.
„Sunt simptome prezente la persoanele care au avut forme ușoare. Pacienții prezintă în continuare tuse, oboseală la efort și ajung la cabinetele noastre. La evaluare, avem surpriza să găsim modificări pe care le întâlnim la fumătorii cu vechime.
Peste 20 de ani de fumat produc afectare similare la nivelul plămânilor, la nivelul săculeţilor de aer, acolo unde se produce schimbul de oxigen în organism.
În acest moment, tratamentul pe care îl aplicăm nu este unul specific, pentru că descoperim şi noi şi cercetătorii acest tip de afectare.
Bănuim că este o afectare cu mecanism imun. În studiile apărute pe long covid afectarea pare să fie prezența mai ales la femei, la cele care suferă de obezitate.
Deocamdată tratamentul nu este unul specific. Din punctul meu de vedere, îngrijorător este faptul că avem astfel de fenomene la pacienții care au avut o formă ușoară de boală”, a declarat Beatrice Mahler la România TV.
Potrivit specialistului, persoanele care prezintă simptome de oboseală persistentă și anormală, la o distanță mai lungă de timp d ela infecția cu Covid-19, trebuie să aibă în vedere un consult de specialitate.
Medicul Beatrice Mahler susține că acest tip de simptome anormale poate fi un semnal al organismului în urma reacției sistemului imunitar la boală, fiind nevoie de mai multe evaluări care să conducă la identificarea motivului principal al acestei stări, dar și la vindecare.
„Să vă îngrijorați atunci când la urcarea a două etaje obosiţi, începeţi să tușiți altfel decât ați tușit înainte, simțiți că aveți o stare de lipsa de vitalitate care vă pune pe gânduri.
Aceste manifestări par să fie o reacţie anormală a organismului nostru la anticorpii pe care îi formează organismul în momentul în care se îmbolnăveşte.
Zona de afectare depinde de o componentă care încă nu este descoperită de cercetători. Impactul pe termen lung nu poate fi cuantificat”, a mai declarat medicul, potrivit sursei citate.