Dr. Adrian Streinu-Cercel, avertisment categoric privind pericolul care se ascunde în spatele pandemiei de Covid-19. Cu ce alte tipuri de virusuri se vor confrunta cetățenii

Dr. Adrian Streinu-Cercel, avertisment categoric privind pericolul care se ascunde în spatele pandemiei de Covid-19. Cu ce alte tipuri de virusuri se vor confrunta cetățenii

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă privind pandemia de Covid-19, dar și ce va urma după virusul Sars-CoV-2. Potrivit medicului infecționist, după doi ani de pandemie, reapar în peisajul medical alte virusuri și adenovirusuri, care pot afecta foarte tare sănătatea cetățenilor și, care, de asemenea, pot provoca infecții respiratorii și mai agresive.

Care sunt variantele Covid-19 care circulă în acest moment

Medicul Adrian Streinu a infirmat fenomenul imunității de turmă, la care toată lumea spera, încă de la începutul pandemiei. Potrivit specialistului, virusul SARS-CoV-2 a desființat tot contextul epidemiologic știut până acum, demonstrând că acest virus a schimbat perspectiva mondială din punct de vedere al Sănătății, datorită diversității de variante prin care se aracterizează.

Cu toate acestea, variantele predominante ale pandemiei au fost Alpha, Delta și Omicron, care au generat milioane de îmbolnăviri și decese la nivel mondial. Potrivit medicului român, în acest moment, mai există în circulație varianta Delta (10%) și Omicron (90%).

„Opinia mea este că în cazul SARS-CoV-2 nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma. (…)

Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere a posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică.

De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%. (…)”, a explicat Adrian Streinu Cercel, la DC News.

Când se va termina, de fapt, pandemia

Porivit președintelui  Comisiei de Sănătate, există semnale tot mai puternice care indică finalul pandemiei. Din păcate, vestea nu este una foarte bună, având în vedere că virusul SARS-CoV-2 a fost înlocuit de adenovirusuri, rinovirusuri care dispăruseră în perioada pandemiei.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit și despre apariția unor vaccinuri noi, care să includă și prevenția împotriva variantei Omicron, cea mai răspândită în acest moment.

„Avem un semnal când se termină (pandemia COVID-19 – n.red.), pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate. Au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri, virusurie echo, care până acum dispăruseră din peisaj în acești doi ani de zile.

Și au început să apară virusurile gripale și deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă, în general virus gripal A”, a mai declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, senator PSD,