Apare un nou vaccin anti-covid. Anunțul clar: va proteja și împotriva Omicron

Apare un nou vaccin anti-covid. Anunțul clar: va proteja și împotriva Omicron
Apare un nou vaccin anti-covid.

Apare un nou vaccin anti-covid. Anunțul clar: va proteja și împotriva Omicron. Vaccinul este dezvoltat de grupul farmaceutic francez Sanofi, în colaborare cu grupul britanic GSK. Miercuri, au fost anunțate rezultate pozitive într-un studiu de amploare în ce privește acest vaccin. Proiectul a fost însă finalizat cu o întârziere de aproape un an şi după mai multe amânări.

Apare un nou vaccin anti-covid

Însă iată că Sanofi şi GSK vor solicita aprobarea vaccinului lor anti-covid de către autorităţile de reglementare din SUA şi Uniunea Europeană, au spus cele două companii, la finalul testelor efectuate pe mai multe mii de persoane.

Sanofi şi GSK nu au făcut încă publice studiile clinice pe care se bazează aceste rezultate, dar au anunțat că vaccinul lor s-a dovedit a fi eficient în prevenirea oricărei spitalizări asociate COVID-19.

Aceste două companii au raportat o eficacitate ce depăşeşte uşor pragul de 50% împotriva tuturor infectărilor ce provoacă simptome.

Sunt rezultate „comparabile cu eficacitatea vaccinurilor deja disponibile”, au spus companiei Sanofi, în contextul în care vaccinurile deja existente pe piaţă şi-au pierdut de-a lungul timpului eficacitatea împotriva riscului de infectare, în special după apariţia la sfârşitul anului 2021 a variantei Omicron.

Mai multe amânări în calendarul de dezvoltare a acestui vaccin

Anunțul, care deschide calea spre o apropiată lansare pe piață, cu condiția să se obțină autorizația din partea agențiilor sanitare, marchează finalul unui întreg proces, știut fiind faptul că s-au înregistrat mai multe eşecuri în proiectele sale ce vizau dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19.

Grupul francez a fost nevoit să amâne de două ori etapele prevăzute în calendarul de dezvoltare a acestui vaccin, pe care spera să îl lanseze înaintea de jumătatea anului trecut.

Sanofi a înregistrat o întârziere de șase luni, din cauza unei probleme legate de dozajul vaccinului, apoi o altă întârziere a fost cauzată de dificultate în ce privește găsirea unor persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2, pentru a realiza teste clinice fiabile.

Sanofi a renunţat la proiectul unui alt vaccin anti-COVID-19, care se bazează pe tehnologia ARN mesager, folosită şi la fabricarea serurilor dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care se află deja în centrul campaniilor de vaccinare desfăşurate în numeroase ţări occidentale.

Vaccinul pe care se concentrează de acum grupul francez foloseşte o tehnologie mai puţin inovatoare, care se bazează pe proteine recombinate, similar cu vaccinul produs de compania americană Novavax, care va începe să fie distribuit în curând în UE.

Autorităţile sanitare speră că aceste două vaccinuri să fie bine primite de persoanele neîncrezătoare în tehnologia ARN mesager, insistând asupra faptului că astfel de temeri sunt nejustificate.