România se află într-un scenariu sumbru în contextul pandemiei. Spitalele sunt supraaglomerate, iar medicii nu mai fac față valului de pacienți în stare foarte gravă. Din păcate, mulți dintre cei internați la ATI pierd lupta cu boala, lăsând în urmă multă suferință. Medicul Adrian Marinescu a vorbit miercuri seară despre tratamentele anunțate de Comisia Europeană ca fiind eficiente împotriva Covid-19.
Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” a făcut cunoscut portofoliul de tratament Covid, anunțat luni de Comisia Europeană. Potrivit medicului, acesta cuprinde mai multe mijloacele terapeutice posibil eficiente împotriva noului coronavirus. În timp ce o parte dintre acestea se găsesc pe piața europeană, dar în cantitate redusă, altele au șansa să fie autorizate, crescând astfel șansele de vindecare ale pacienților.
Dintre medicamentele enumerate, România a folosit în studiile clinice, anticorpii monoclonali, care ar fi dat un rezultate foarte bun. De asemenea, mai multe țări au donat României acest tip d etratament, care urmează să fie administrta pacienților în stare incipientă.
„Acolo vorbim de acei anticorpi monoclonali antispike, de cocktailul folosit la tratarea președintelui american, de acolo a devenit cunoscut. L-am avut și noi în studiile clinice și efectele au fost mai mult decât bune. Într-adevăr, sunt de folosit acești anticorpi anti-spike în momentul de debut al bolii la persoana vulnerabilă ca să nu se ajungă la complicații și să poată fi monitorizată acasă.
O a doua categorie, dacă vorbim de imunomodulatoare, care sunt de fapt tot anticorpi monoclonali, dar nu de tip anti-spike, sunt foarte utili la pacienții care au o formă severă dar nu au ajuns pe patul de Terapie Intensivă și pot să împiedic prin acest tratament transformarea unui pacient sever într-unul critic.
O a treia categorie o reprezintă antiviralele, medicamente pe care ar trebui să le am în farmacie și pe care să le pot folosi în momentul în care pacientul e acasă, prescrise de medicul de familie.”, a explicat dr. Adrian Marinescu, potrivit Antena3.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a mulțumit, marţi, mai multor state europene pentru solidaritatea de care au dat dovadă față de România, donând echipamente, medicamente și chiar echipe medicale.
Astfel, Serbia a pus la dispoziția României 170 de concentratoare de oxigen de 5L şi 8L și 6.365 de flacoane de anticorpi monoclonali de diferite tipuri, oferite prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Începând de ieri seară, Ministerul Sănătății a început distribuția medicamentelor în peste 100 unități sanitare de pe întreg teritoriul României, urmând ca acest proces să continue și în zilele următoare.
De asemenea, alte 10.000 de doze de anticorpi monoclonali urmează să ajungă în România, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat luni semnarea unui contract cu firma producătoare pentru achiziția și livrarea acestora.