Toate dozele de vaccin împotriva coronaviruslui au fost distruse chiar din prima zi la un centru de vaccinare din Petroșani. Cum s-a putut întâmpla acest lucru.
Toate cele 60 de doze de vaccin care au fost livrate duminică la centrul din Petroșani au fost distruse după ce o asistentă le-a depozitat într-un mod necorespunzător. Flacoanele trebuiau să fie folosite începând de luni, spune directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei. Cu toate acestea, luni dozele au fost înlocuite, prin intermediul DSP, iar vaccinarea s-a realizat cu întârziere.
„Este vorba flacoane care conțineau în total 60 de doze de vaccin, alocate pentru ziua de luni centrului din Petroșani. Din păcate, cu o zi în urmă, asistenta comunitară nu a respectat metodologia și lanțul de frig pentru aceste vaccinuri.
Ele trebuiau ținute la o temperatură de 2 – 8 grade Celsius, timp de 120 de ore după degivrare, însă ea le-a introdus într-un congelator, unde au stat la minus 19 grade Celsius”, a declarat șeful DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, potrivit Adevărul.
Deoarece dozele de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse și nu au ma putut fi folosite, persoanele care erau programate pentru imunizare în Petroșani au trebuit să aștepte altă tranșă de vaccin. Astfel vaccinarea a avut o întârziere de câteva ore, informează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
După toate acestea, asistenta comunitară care nu a depozitat dozele de vaccin împotriva coronavirusului corespunzător a fost dată afară de la centrul de vaccinare și nu o să mai lucreze într-un astfel de centru.
Până acum probabil toată lumea a aflat că vaccinul împotriva COVID-19 nu previne infectarea cu noul virus, însă împiedică formarea unei forme grave a bolii. De asemenea, potrivit medicilor, o persoană se poate infecta și dacă a fost recent imunizată.
Cu toate acestea, a doua doză de vaccin se poate face chiar dacă o persoană este infectată cu COVID-19, doar în anumite condiții. În cazul în care persoana este asimptomatică, a doua doză de vaccin îi poate fi administrată la data stabilită.
”Dacă persoana respectivă are și o formă simptomatică, se știe clar că simptomatologia presupune amânarea vaccinării. Dar atenție, dacă acea persoană are o formă de boală ASIMPTOMATICĂ, din datele pe care le avem nu reiese că ar fi vreo problemă. Dacă la rapel nu ai simptome, nu e o contraindicație”, a spus dr. Adrian Marinescu pentru DCNews.