Doze de vaccin, distruse chiar din prima zi. Ce s-a întâmplat la un centru din România

Doze de vaccin, distruse chiar din prima zi. Ce s-a întâmplat la un centru din România
Ce s-a întâmplat la un centru de vaccinare din România

Toate dozele de vaccin împotriva coronaviruslui au fost distruse chiar din prima zi la un centru de vaccinare din Petroșani. Cum s-a putut întâmpla acest lucru.

Doze de vaccin, distruse chiar din prima zi

Toate cele 60 de doze de vaccin care au fost livrate duminică la centrul din Petroșani au fost distruse după ce o asistentă le-a depozitat într-un mod necorespunzător. Flacoanele trebuiau să fie folosite începând de luni, spune directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei. Cu toate acestea, luni dozele au fost înlocuite, prin intermediul DSP, iar vaccinarea s-a realizat cu întârziere.

„Este vorba flacoane care conțineau în total 60 de doze de vaccin, alocate pentru ziua de luni centrului din Petroșani. Din păcate, cu o zi în urmă, asistenta comunitară nu a respectat metodologia și lanțul de frig pentru aceste vaccinuri.

Ele trebuiau ținute la o temperatură de 2 – 8 grade Celsius, timp de 120 de ore după degivrare, însă ea le-a introdus într-un congelator, unde au stat la minus 19 grade Celsius”, a declarat șeful DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, potrivit Adevărul.

Vaccinarea s-a făcut cu întârziere

Deoarece dozele de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse și nu au ma putut fi folosite, persoanele care erau programate pentru imunizare în Petroșani au trebuit să aștepte altă tranșă de vaccin. Astfel vaccinarea a avut o întârziere de câteva ore, informează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

După toate acestea, asistenta comunitară care nu a depozitat dozele de vaccin împotriva coronavirusului corespunzător a fost dată afară de la centrul de vaccinare și nu o să mai lucreze într-un astfel de centru.

Cea dea doua doză de vaccin se poate face chiar dacă ești infectat

Până acum probabil toată lumea a aflat că vaccinul împotriva COVID-19 nu previne infectarea cu noul virus, însă împiedică formarea unei forme grave a bolii. De asemenea, potrivit medicilor, o persoană se poate infecta și dacă a fost recent imunizată.

Cu toate acestea, a doua doză de vaccin se poate face chiar dacă o persoană este infectată cu COVID-19, doar în anumite condiții. În cazul în care persoana este asimptomatică, a doua doză de vaccin îi poate fi administrată la data stabilită.

”Dacă persoana respectivă are și o formă simptomatică, se știe clar că simptomatologia presupune amânarea vaccinării. Dar atenție, dacă acea persoană are o formă de boală ASIMPTOMATICĂ, din datele pe care le avem nu reiese că ar fi vreo problemă. Dacă la rapel nu ai simptome, nu e o contraindicație”, a spus dr. Adrian Marinescu pentru DCNews.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI