Doza booster a vaccinului Moderna, evaluată de Agenția Europeană a Medicamentului. Este necesară a treia doză?

Doza booster a vaccinului Moderna, evaluată de Agenția Europeană a Medicamentului. Este necesară a treia doză?
Doza booster a vaccinului Moderna, evaluată de Agenția Europeană a Medicamentului

Doza booster a vaccinului Moderna este evaluată de EMA – Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat ieri că evaluează dacă rapelul vaccinului Moderna împotriva coronavirusului se poate administra la cel puțin șase luni după doza a doua a vaccinului, pentru persoanele cu vârste de cel puțin 12 ani.

Doza booster a vaccinului Moderna, evaluată de Agenția Europeană a Medicamentului

De altfel, această evaluare are loc la o săptămână după ce Agenția Europeană a Medicamentului a spus că vrea să decidă până la început de octombrie dacă să aprobe un rapel al vaccinului Pfizer-BioNTech. Însă în timp ce autoritățile europene trebuie încă să aprobe rapelurile vaccinurilor împotriva coronavirusului, spre deosebire de autoritățile de reglementare din SUA, creșterea numărului de infectări le-ar putea determina să ia măsuri suplimentare de prevenție.

”Chiar dacă EMA şi ECDC (Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) nu consideră că există o nevoie urgentă pentru administrarea rapelurilor la nivelul populaţiei generale, EMA evaluează cererea actuală pentru a se asigura că sunt disponibile dovezi care să susţină necesitatea altor doze”, a spus autoritatea de reglementare.

De precizat este că cererea pentru vaccinul Moderna, numit Spikevax, a fost depusă de compania americană şi include rezultatele unui studiu care este în desfăşurare. Astfel, multe ţări europene au hotărât să administreze doze rapel, deși există riscuri legale mai mari, întrucât ele nu sunt aprobate de EMA.

A început vaccinarea cu a treia doză de vaccin

Amintim că azi a început vaccinarea cu a treia doză de vaccin, iar cei care doresc o pot face mergând la un centru de vaccinare cu buletinul, fără să aibă nevoie de programare.

”Vaccinarea cu a treia doză începe mâine dimineață (marți, 28 septembrie – n.red). De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăn direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem.

Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna. Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.

Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme.

Dacă ne-am vaccinat cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, ne vom vaccina cu a treia doză alegând unul dintre cele două cu tehnologia ARN Mesager – Pfizer sau Moderna”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, pentru Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI