Două treimi dintre oamenii din București s-au vaccinat. Ce județe au mai depășit 50%

Două treimi dintre oamenii din București s-au vaccinat. Ce județe au mai depășit 50%

Două treimi dintre locuitorii Capitalei s-au vaccinat, potrivit anunțului făcut joi de medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-Covid. Ce județe au mai depășit 50% și care este rata de vaccinare în România, afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Două treimi dintre oamenii din București s-au vaccinat

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-Covid a anunțat joi, 13 ianuarie, că Bucureștiul a atins o rată de vaccinare de 66,5%, ceea ce înseamnă că doi din trei bucureșteni sunt vaccinați.

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai transmis și faptul că, alături de Capitală, alte șase orașe au rata de vaccinare de peste 50%. Acestea sunt: Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea şi Braşov.

„Toate judeţele în momentul de faţă au o rată vaccinare de peste 30% din populaţie rezidentă de peste 12 ani. Municipiul Bucureşti este la 66,5% rată de vaccinare“, a declarat Gheorghiță.

Potrivit acestuia, 25 de județe din România au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 și 50%, în vreme ce restul stau ceva mai slab la acest capitol.

„Sunt 25 de judeţe care au rată de vaccinare între 40 şi 50% şi restul sunt judeţe care au rată de vaccinare între 30-40%“, a declarat reprezentantul CNCAV.

Citește și: Explicația lui Raed Arafat pentru scurtarea carantinei pentru vaccinați. Măsura intră mâine în vigoare

Ce județe au mai depășit 50%

La rândul său, Ministrul Alexandru Rafila susține că rata de vaccinare în România este mai mare în realitate decât o arată statisticile oficiale.

Ministrul Sănătății a explicat că cei peste 8 milioane de români care s-au vaccinat până în prezent înseamnă cam 50 la sută din populație, întrucât milioane de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar populația rezidentă din țara noastră este sensibil mai mică decât figurează în evidențe.

„Acum, trebuie să ne gândim și câți suntem vaccinați noi în România, pentru că s-au vaccinat aproape 8 milioane de români. Această cifră, de 19,3 milioane de persoane, pe care o regăsiți în Eurostat, nu știu dacă e chiar reală, pentru că sunt milioane de români care lucrează în străinătate fără să aibă statut de rezident acolo, așa că eu cred că am depășit în mod real jumătate din populația României care este protejată“, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat nu cu mult timp în urmă dacă mai sunt șanse ca vaccinarea să se îmbunătățească în România, oficialul a declarat următoarele.

„Ea s-ar putea să se îmbunătățescă secvențial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin, care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiționale – toate aceste lucruri pot să ducă la creșterea interesului pentru vaccinare“.