Mai sunt câteva zile până la revenirea elevilor la cursuri, iar una din marile temeri și teme este vaccinarea cadrelor didactice. Datele publicate în luna mai arătau că aproximativ 58% din cadrele didactice, adică 185.000 de cadre didactice erau vaccinate. Ulterior, datele au fost actualizate în septembrie, ajungându-se la 60% din numărul total de cadre didactice vaccinate. Astăzi Ministerul Educației a publicat lista cu rata de vaccinare la nivelul Capitalei, existând instituții unde s-a ajuns la 100%.
La nivelul Ministerului Educației s-au făcut mai multe raportări, odată cu demararea campaniei de vaccinare, anul trecut în decembrie. Cele mai recente, cele din 9 septembrie anul curent, arătau că 193.430 de cadre didactice din învățământul preuniversitar erau vaccinate cu două doze de vaccin.
În raport cu datele din mai, anul curent, procentul de cadre didactice vaccinate este de aproximativ 60%, în mai fiind de 58%. Cu alte cuvinte, în cele patru luni procentul cadrelor didactice a crescut cu doar două puncte, ceea ce înseamnă că, la nivel național, mai sunt destule cadre didactice nevaccinate.
Ca urmare a acestei situații, la nivelul Inspectoratelor Județene și al Capitalei s-a luat decizia ca fiecare instituție școlară preuniversitară să afișeze pe site-ul instituției gradul de vaccinare al personalului. Așa se face că s-a ajuns la un adevărat clasament al instituțiilor preuniversitare cu cel mai mare grad de vaccinare.
Astfel, pe locul 1 se află Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Bucureşti. Conform datelor aici activează 97 de persoane, din care vaccinaţi sunt 76. Asta înseamnă o ponderede 78,35%. Conform directorului Colegiului, Ionela Neagoe, din totalul de 77 profesori, 61 sunt vaccinaţi, cu alte cuvinte procentul a crescut la 80% în rândul profesorilor.
Pe locul doi se află o altă instituție din Capitală, Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, cu o pondere a personalului de 86,25%, având cel puțin 69 de salariaţi vaccinați cu o doză de vaccin, cel puțin.
Pe locul trei, la nivel național, se situează Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, iar directorul instituției anunța recent următoarele:
„Rata generală de vaccinare a angajaţilor este următoarea/categorii:
– 76,27 % cadre didactice vaccinate, reprezentând 45 de persoane, din totalul celor 59 cadre didactice cu norma de bază în Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca;
– 93,33 % personal didactic auxiliar şi nedidactic vaccinat, reprezentând 14 persoane, din totalul celor 15.”
În cursul zilei de astăzi ISMB, cu acordul Ministerului Educației, a publicat lista centralizată a tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar, de la grădinițe la licee și colegii, și, inclusiv, ratele de vaccinare din cadrul acestora.
În lista publicată astăzi sunt 272 de grădinițe de stat și private. În cadrul acestei categorii sunt 22 de grădinițe private cu rata de vaccinare de 100%, restul până la 272, atât de stat și private, au rate de vaccinare cuprinse între 50% și cel mult 88-90%.
În aceeași listă se regăsesc și școlile gimnaziale, liceele și colegiile bucureștene, situațiia find la fel ca și în cazul anterior, cu o pondere între 50 și 90%. În cazul școlilor private, cum este cazul Școlii Postliceale Sanitare „Domnița Ruxandra” sau „VITA”, regăsim și aici rate de vaccinare de 100%, dar ponderea este una foarte mică.
Dacă doriți să consultați lista, o puteți face aici sau pe site-ul ISMB.